Κοινωνία

ΔΕΥΑ Δράμας: Δύο πορίσματα για το έργο στη Ζώνη 3 – Γ. Γεωργιάδης: Υπό ποινική και πειθαρχική διερεύνηση, η υπόθεση

Δύο πορίσματα έχει στα χέρια του το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δράμας σχετικά με την κατασκευή του μεγάλου έργου ύδρευσης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Αμπελοκήπων και Προαστίου – στη λεγόμενη 3η Ζώνη – στον Δήμο της Δράμας.

Το δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα – και όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Δράμας κατά την συζήτηση του θέματος – τους καλοκαιρινούς μήνες, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πίνουν ζεστό νερό.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Γιάννης Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα πορίσματα είναι εμπιστευτικά και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να καταθέσει περισσότερα στοιχεία δημοσίως. Πάντως ανέφερε ότι η υπόθεση είναι υπό ποινική και πειθαρχική διερεύνηση.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πόλη και Ζωή Μιχάλη Μλεκάνη στο πλαίσιο μια γενικότερης ερώτησης του, για τα οικονομικά στοιχεία και την λειτουργία της ΔΕΥΑΔ.

Δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος – Εικόνα βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων

Στις απαντήσεις τους τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο Δήμαρχος της Δράμας και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφεραν ότι τα δύο τελευταία χρόνια η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΔ εμφανίζει εικόνα βελτίωσης αλλά δυστυχώς το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο, αφού αγγίζει το 51% των λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης. Μόνο για τους τρέχοντες λογαριασμούς στη ΔΕΗ,  η ΔΕΥΑΔ πληρώνει περίπου 200.000 ευρώ τον μήνα.

Η οφειλή προς την ΔΕΗ από προηγούμενες αυξήσεις ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι περίπου 1.800.000 ευρώ ενώ τα ανείσπραχτα ποσά από καταναλωτές και επιχειρήσεις αγγίζει το ποσό των 7 εκατομμυρίων.

Εν αναμονή της κυβερνητικής δέσμευσης για την αποπληρωμή της οφειλής στη ΔΕΗ

Σε ερώτηση του κ. Μλεκάνη, για ποιο λόγο η ΔΕΥΑΔ δεν προχωρά στην τμηματική εξόφληση του ποσού που οφείλει στη ΔΕΗ, οι κύριοι Παπαδόπουλος και Γεωργιάδης ανέφεραν ότι υπάρχει κυβερνητική δέσμευση προς όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας για επιχορήγηση τους για το θέμα αυτό.

Όσο δεν για το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών τονίστηκε ότι γίνεται ξεκαθάρισμα των οφειλών δεδομένου ότι πολλά από τα χρήματα που εμφανίζονται ως οφειλές δεν είναι δυνατόν να εισπραχτούν(πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν, καταναλωτές έφυγαν από τη ζωή κ.λ.π.)

Με τα έργα που γίνονται θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως ήταν καθησυχαστικός όσον αφορά το μέλλον της ΔΕΥΑΔ τονίζοντας ότι με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται και τα έργα που θα γίνουν, σύντομα θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος προς όφελος των Δραμινών καταναλωτών.

Παράλληλα – όπως ανέφεραν – αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ΔΕΥΑΔ σε επίπεδο επιστημονικού και εργατικού δυναμικού δεδομένης της υποστελέχωσης της εταιρείας.