Υγεία

Διαγνωστικά κέντρα: Κλειστά από Δευτέρα 10 Ιουνίου λόγω απεργίας διαρκείας – Απόλυτη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

Δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

 Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν από σήμερα, Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως τα περισσότερα διαγνωστικά κέντρα της χώρας θα παραμείνουν κλειστά με τους εργαζόμενους να διαμαρτύρονται για τις επιστροφές που τους επιβάλλονται από το δημόσιο σύστημα υγείας. Επιστροφές που τους έχουν στοιχίσει, όπως λένε, περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για το 2018.

Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: στηρίζουμε απόλυτα τους συναδέλφους εργαστηριακούς

Με ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας στηρίζει απόλυτα τους συναδέλφους εργαστηριακούς και «θεωρεί επιβεβλημένο τον αγώνα τους με το Υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι είναι συνυφασμένος με την επιβίωσή τους.

Οι ασφαλισμένοι, ότι παράπονα έχουν, κατά την διάρκεια της απεργίας των, οφείλουν να τα απευθύνουν στο Υπουργείο Υγείας.

Πιστεύουμε ότι πάνω απ’ όλα προέχει η αξιοπρέπεια και των ιατρών και των ασθενών»