Ενδιαφέροντα

Δράμα: ΕλληνοΓερμανικός διάλογος για τις προοπτικές στην Ευρώπη

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Δράμα από το ΕΛΙΑΜΕΠ και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βερολίνου, προκειμένου να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος για ζητήματα που αφορούν στις δύο χώρες εν όψει της γερμανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το β’ εξάμηνο του 2020.

Το σεμινάριο με τίτλο «Προοπτικές για την Ευρώπη: η Γερμανία και η Ελλάδα στο διάλογο» παρακολούθησαν Έλληνες δημοσιογράφοι αλλά και επιστήμονες και εμπειρογνώμονες  του χώρου των media.

 

 

 

Μεταξύ των δραμινών δημοσιογράφων που παρακολούθησαν το σεμινάριο, η Ειρήνη Γιουλβάνη από τον ALPHA NEWS 95,5

Την πρώτη ημέρα, τις εργασίες του σεμιναρίου παρακολούθησε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ, ο οποίος στο περιθώριο της συνάντησης παραχώρησε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ενώ την δεύτερη ημέρα παρούσα στις εργασίες ήταν η Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Sibylla BendigI.

Η Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Sibylla Bendig.

«Είμαστε σε πλήρη συμφωνία με την Ελλάδα για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα νέο και πιο αλληλέγγυο σύστημα ασύλου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

«Πιστεύουμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση το σύστημα του Δουβλίνου και να δημιουργηθεί ένα άλλο σύστημα, στο οποίο κάθε χώρα θα αναλαμβάνει το δικό της μερίδιο ευθύνης σε ό,τι αφορά τους μετανάστες και δεν θα είναι οι χώρες της πρώτης υποδοχής αυτές που σηκώνουν δυσανάλογο βάρος», σημείωσε ο Γερμανός πρέσβης.

Ο δημοσιογράφος Σπύρος Λάτσας με την θυγατέρα του Αναστασία Λάτσα συμμετείχαν στις εργασίες του σεμιναρίου
Από αριστερά, οι δημοσιογράφοι Τάσος Αποστολίδης και Κάτια Γιαννουκάκου από την Καβάλα, Αναστασία Λάτσα, Σπύρος Λάτσας από Δράμα

Παρέμβαση στην συζήτηση έκανε όμως και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος.

Μεταξύ των εισηγητών του σεμιναρίου ξεχώρισαν οι: Elisabeth Botsch, Διευθύντρια του Σεμιναρίου, εκπρόσωπος της  Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Βερολίνου, Dr. Γιώργος Τζογόπουλος, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λέκτορας στο Δ. Π. Θ., DR. Ευαγγελία Ψυχογεωπούλου, Ανώτερη ερευνήτρια στο ΕΛΙΑΜΕΠ, Bernd Malzanini, Κοινό Γραφείο Ινστιτούτων ΜΜΕ του Βερολίνου, Ειρήνη Σταματούδη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Παναγιώτης Ιγλεζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Α.Π.Θ., Heiko Werner από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, Βασίλης Παπαδόπουλος Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (GCR), Lisa Badum Γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων, μέλος της γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Olaf Steenfadt “Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα”, Δήμητρα Κεχαγιά, Δημοσιογράφος στο “Πρακτορείο FM”

Οι δημοσιογράφοι Τάσος Αποστολίδης και Άρης Γκέρτας
Στον επίσημο δείπνο μετά των πέρας των εργασιών του σεμιναρίου, μεταξύ άλλων συναδέλφων και ο δημοσιογράφος Σπύρος Λάτσας