Ενδιαφέροντα

Δράμα: Πρόταση δημιουργίας Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης για τη Βυζαντινή Μουσική

Με στόχο την δημιουργία ενός Μουσικού Οικοσυστήματος με την επωνυμία PSALTOPOLIS στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με έδρα την πόλη της Δράμας, συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών.

Πρόκειται για μια πρόταση δημιουργίας Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης για τη Βυζαντινή Μουσική, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) η οποία έχει ήδη αξιολογηθεί θετικά από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ έχει προχωρήσει το θέμα στη φάση προμελέτης.

Για τον λόγο αυτόν υπήρξε στην Αθήνα συνάντηση του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Μέτιου, με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, στην οποία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) κ. Κωνσταντίνος Πολίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και  υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Αντικείμενο της σύσκεψης, αποτέλεσε η εξέλιξη της πρότασης, στο πλαίσιο της εγγραφής της Βυζαντινής Μουσικής στο Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

«Είναι μια δομή με αναπτυξιακό πρόσημο που παίρνει σάρκα και οστά» ανέφερε σε συνέντευξη του στον ALPHA NEWS 95,5 ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ και πρόσθεσε ότι το θέμα βρίσκεται πλέον στη φάση σύναψης προγραμματικής σύμφασης με το υπουργείο πολιτισμού, την περιφέρεια ΑΜΘ, την Μητρόπολη Δράμας και την Ομοσπονδία Ιεροψαλτών.

Την πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη αγκαλιάσει ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος ο οποίος έχει ήδη – όπως ανέφερε ο κ. Παπαεμμανουήλ – προσφερθεί στην παραχώρηση χώρου και κτιρίων που θα στεγάσουν το Κέντρο Μελετών.

Ακούστε παρακάτω απόσπασμα της συνέντευξης του κου Παπαεμμανουήλ στον ALPHA NEWS 95,5 για την πρόταση δημιουργίας Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης για τη Βυζαντινή Μουσική, στη Δράμα