Life

Δυστυχώς συμβαίνει … για ψώνια στη Βουλγαρία

Το φαινόμενο της μετακίνησης πολλών Ελλήνων – που ως επί το πλείστον μένουν κοντά στα σύνορα – σε γειτονικές χώρες, προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους τις ημέρες των εορτών, φαίνεται πως έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό.

Δυστυχώς και στη Δράμα – παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει ο εμπορικός σύλλογος και άλλοι φορείς, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα του νομού – υπάρχουν αρκετοί Δραμινοί που επισκέπτονται πόλεις της γειτονικής Νότιας Βουλγαρίας, για ψώνια. Το θέμα θίγει σε ρεπορτάζ του και  ο Αντώνης Τσολναρας  στο ThessToday.gr.

Μάλιστα φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστου Τσέρνιου, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι μπορεί κανείς να αγοράσει ένα προϊόν ίδιας εταιρείας στη Βουλγαρία όπως και στην Ελλάδα, όμως εκεί μπορεί να ρίξει την τιμή καθώς επηρεάζει και το ΦΠΑ που ως επί τω πλείστον “πληγώνει” τους Έλληνες επιχειρηματίες»

Σύμφωνα με τον κ. Τσέρνιο, συμβαίνει συχνά αρκετά προϊόντα ενόψει Πάσχα -και όχι μόνο- να τα βρει κανείς φθηνότερα στη Βουλγαρία, με αστερίσκο, όμως, για την ποιότητα.

«Την ποιότητα που καταναλώνουμε εδώ στην Ελλάδα αυτοί την πληρώνουν πιο ακριβά. Στη Βουλγαρία μπορείς να βρεις πιο φθηνά προϊόντα, αλλά είναι και η ποιότητά τους κατώτερη. Στην Ελλάδα αντιθέτως, ευαγγελιζόμαστε την ποιότητα, τουλάχιστον οι κτηνοτρόφοι. Τα προϊόντα μας να έχουν την υπεραξία που αντιστοιχεί στην ποιότητα» σημείωσε.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ: η μαζική εισροή των Ελλήνων για ψώνια σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, ακόμη και η Τουρκία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των πρατηριούχων, ιδιοκτητών μίνι μάρκετ -ακόμη και των κτηνοτρόφων- καθώς εδώ και δύο εβδομάδες γίνονται μάρτυρες στην «απόβαση» χιλιάδων ατόμων, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι κατακλύζουν τις γειτονικές αγορές με στόχο την προμήθεια καυσίμων, ρούχων, ακόμη και… κρεάτων για την Κυριακή του Πάσχα.