Κοινωνία

Εισαγγελική παρέμβαση για την συντριβή του Antonov στην Καβάλα – Τι περιείχε το φορτίο

Με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν σχετικά με τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους Antonov το οποίο συνετρίβη στη Καβάλα και σκοτώθηκαν οι επιβαίνοντές του.

Εν τω μεταξύ με εντολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, μεταβαίνει εντός της ημέρας κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Antonov.

Τι περιείχε το φορτίου του αεροσκάφους

Με προορισμό το Μπαγκαντές και φορτίο 11,5 τόνους με πυρομαχικά μετέφερε το Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα.

Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Σέρβος υπ. Άμυνας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ο οποίος ανέφερε ότι το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις δέκα παρά είκοσι ώρα Ελλάδας για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι το φορτίο του αεροσκάφους αποτελούνταν από εκπαιδευτικά βλήματα όλμων και φωτιστικά βλήματα, κι αυτό ίσως να εξηγεί την άσπρη σκόνη που έχει εντοπιστεί στο σημείο της συντριβής, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ από το Βελιγράδι, Νίκος Πέλπας. 

Το φορτίο εξήγαγε σερβική ιδιωτική εταιρία και αγοραστής ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μπαγκλαντές. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία εξαγωγής των πυρομαχικών ήταν νόμιμη και είχε την έγκριση του σερβικού υπουργείου Άμυνας. Το αεροσκάφος ανήκε σε ουκρανική εταιρία αερομεταφορών.

Στις έρευνες ειδικός λόχος βιολογικής άμυνας

Από την Αθήνα μεταβαίνει στον τόπο της πτώσης προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες ειδικός λόχος βιολογικής άμυνας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνών, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριος Αποστολίδης, από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό.

Ο κ. Αποστολίδης, τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει προς τους κατοίκους των οικισμών η χθεσινοβραδινή αυστηρή σύσταση να αποφύγουν την ευρύτερη περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος. Υπογράμμισε ακόμη ότι από τις πρώτες εικόνες, φαίνεται ότι πολλά μέρη του αεροσκάφους είναι διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία σε αγροτικές εκτάσεις.

Επέμεινε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία διαδικασία αν πρωτίστως δεν διαπιστωθεί ότι ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής για τους άνδρες που θα επιχειρήσουν εκεί.

Να σημειωθεί ότι το Antonov που εκτελούσε δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία, κατέπεσε λίγο πριν τις 11 το βράδυ του Σαββάτου (16/7), όταν ξέσπασε φωτιά στον ένα κινητήρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα 8 μέλη του πληρώματος. Από την πτώση των πυλώνων της ΔΕΗ, εκτός από το πρόβλημα που δημιουργείται στην ηλεκτροδότηση, υπάρχει και πρόβλημα στην υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής, καθώς δεν τροφοδοτούνται με ρεύμα τα αντλιοστάσια.

Πηγή: ΕΡΤ