Κοινωνία

Εστίαση: Πώς θα λειτουργήσει από Δευτέρα 3/5 – Ποια καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά [ΦΕΚ]

Εστιατόρια , καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering κ.λπ. θα ανοίξουν αρκεί να διαθέτουν εξωτερικούς χώρους όπου οι πελάτες θα είναι αποκλειστικά καθήμενοι

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα έκτακτα μέτρα που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 3 Μαΐου στις 6.00 έως τη Δευτέρα 10 Μαΐου.

Για την επαναλειτουργία της εστίασης προβλέπεται ότι μόνο τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα clubs, οι μουσικές σκηνές, οι μπουάτ, αλλά και οι χώροι δεξιώσεων κ.λπ. θα παραμείνουν κλειστά από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου.

Αντίθετα, όλα τα εστιατόρια (πλην φοιτητικών εστιατορίων), τα καφέ, τα ίντερνετ καφέ, τα κυλικεία, τα αναψυκτήρια, οι καντίνες, catering κ.λπ. θα λειτουργήσουν αρκεί να διαθέτουν εξωτερικούς χώρους όπου οι πελάτες θα είναι αποκλειστικά καθήμενοι. Βασική προϋπόθεση είναι επίσης η μη αναπαραγωγή μουσικής.

Από την άλλη, «μισόκλειστα» θα είναι όλα τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται εντός των κλειστών εμπορικών κέντρων και εν γένει σε όλες τις κλειστές αγορές, όπως σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, αεροδρόμια, εμπορικές στοές κ.λπ., τα οποία θα λειτουργούν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μπορεί να είναι από τις 05.00 ως τις 22.45, σύμφωνα με την ΚΥΑ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες delivery και take away, χωρίς πάντως την παραμονή των πελατών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων.

Κανόνες

Επίσης στους κανόνες επαναλειτουργίας ισχύουν τα εξής:

  • Υποχρεωτικό selftest 2 φορές την εβδομάδα για τους εργαζόμενους
  • Απολύμανση καταλόγων
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση απολυμαντικού σε κάθε τραπέζι
  • Μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους εν αναμονή πελάτες, σύσταση για χρήση μάσκας στους καθήμενους στα καθίσματα ή το μπαρ
  • Αποστάσεις τραπεζιών (90 εκ. χωρίς στο ενδιάμεσο να παρεμβάλλονται καρέκλες, 1.20 εκ. όταν παρεμβάλλεται καρέκλα στη μια πλευρά του τραπεζιού, 1.80 εκ. εάν παρεμβάλλονται 2 καρέκλες)
  • Επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με τοποθέτηση 2 σκαμπό μαζί σε απόσταση 1.5 μ. η επόμενη δυάδα σκαμπό.

Πηγή: ot.gr