Κοινωνία

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού

Σε 1 ευρώ τον μήνα για τα νοικοκυριά του Δήμου Δράμας και 1,90/μήνα  για τα καταστήματα ψυχαγωγίας, αντιστοιχεί η αύξηση του 10% που ψήφισε το απόγευμα της Δευτέρας, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Δράμας, όσον αφορά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Για ένα σπίτι 100 τ.μ. αντιστοιχούσε το ποσό των 124 ευρώ για τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Για το 2024 το ποσό αυξάνεται στα 136 ευρώ, δηλαδή αύξηση 12 ευρώ το έτος.

Για ένα κατάστημα 100 τ.μ το ποσό που έδινε ο ιδιοκτήτης του ήταν 228 ευρώ το έτος.

Για το 2024 το ποσό για τα ίδια τέλη, θα είναι 251 ευρώ. Αύξηση 23 ευρώ το έτος.

Γιάννης Τσακίρης: η αύξηση των τελών, είναι απόρροια πολιτικαντισμών και ενός άκρατου λαϊκισμού, των προηγούμενων χρόνων

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και εισηγητής του θέματος, Γιάννης Τσακίρης, που έδωσε τα σχετικά παραδείγματα, τόνισε ότι η αύξηση ήταν λογική και επιβεβλημένη λόγω της αύξηση του ελλείμματος που υπάρχει στον Δήμο Δράμας, απόρροια της μείωσης των εσόδων.

Όπως είπε, η πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ήταν αρχικά, περίπου 40% , στη συνέχεια μειώθηκε στο 20% και τελικά μετά από επισταμένη έρευνα, η Δημοτική Αρχή κατέληξε στην πρόταση του 10%.

Αρκετά αυστηρός στην εισήγηση του ο κ. Τσακίρης, ανέφερε πως η αύξηση των τελών, είναι απόρροια πολιτικαντισμών και ενός άκρατου – σε πολλές περιπτώσεις – λαϊκισμού μηδενικών  τελών, των προηγούμενων χρόνων.

«Υπήρξε πλειοδοσία ελπίδων τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είμαι εδώ για να είμαι αρεστός σε εσάς. Έχω υποχρέωση απέναντι στους δημότες και τον Δήμαρχο» τόνισε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι, με νοικοκυρεμένες κινήσεις, να μηδενιστεί το έλλειμμα στον δήμο Δράμας σε βάθος τριετίας.

Αντίθετη στην αύξηση των τελών η αντιπολίτευση

Την πρόταση της δημοτικής αρχής καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με κεντρικό επιχείρημα τους, ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε, έχοντας την δυνατότητα από το νόμο και παράλληλα γνωρίζοντας την αρνητική οικονομική κατάσταση των δημοτών, να μην προχωρήσει σε αύξηση τελών.

Ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης τόνισε ότι είναι εφικτή μια πιο φιλολαϊκή πολιτική του Δήμου Δράμας από τις προτάσεις της οικονομικής υπηρεσίας και σημείωσε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν χρήματα από άλλες πηγές, για να ελαφρυνθούν οι πολίτες.

«Δώρο – έκπληξη» στους δημότες του Δήμου Δράμας χαρακτήρισε την πρόταση αύξησης των τελών η κα Παρθένα Κιόρτεβε  και τόνισε ότι πολύ γρήγορα η δημοτική αρχή έδειξε τις προθέσεις της, να επιβαρύνει τους Δραμινούς.

Ανέφερε δε ότι η παράταξη της αντιτίθεται εκτός των άλλων, στην οριζόντια αύξηση των τελών.

«Πάνω από τις προτάσεις των υπηρεσιών, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας» ανέφερε ο κ. Μαμσάκος σημειώνοντας ότι μπορούν να βρεθούν άλλοι οικονομικοί πόροι στην κατεύθυνση κάλυψης της αύξησης των τελών.

Δήμαρχος Δράμας: Θα δικαιώσουμε του νοικοκυραίους

Της πρότασης της Δημοτικής Αρχής για αύξηση 10% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού υπεραμύνθηκε ο Δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ελαφρύνει τους πολίτες.

Αφού ανέφερε με έμφαση ότι η δημοτική αρχή «θα επανέλθει στον χρόνο που πρέπει» σημείωσε ότι η αύξηση που αφορά μόνο στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τίποτε άλλο, είναι επιβεβλημένη προκειμένου να γίνουν διάφορες ενέργειες και δράσεις που θα αλλάξουν την τραγική εικόνα της πόλης.

«Ήρθαμε να σπάσουμε αυγά, όχι να είμαστε αρεστοί. Θα δικαιώσουμε του νοικοκυραίους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.