Υγεία

Η Δραμινή επιστήμονας Ελένη Χατζηλάκου, στην μάχη για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

Η Δραμινή  χημικός μηχανικός Ελένη Χατζηλάκου, όχι μόνο διαπρέπει στο εξωτερικό αλλά αποτελεί πρότυπο επιστήμονα και ανθρώπου, στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή.

Με βασικό της στόχο την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού βιοαισθητήρα για την έγκαιρη και μη επεμβατική διάγνωση του μελανώματος, βρίσκεται ήδη στην διαδικασία της έρευνας. Όπως αναφέρεται σε  σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ «ο βιοαισθητήρας που σχεδιάζει η κ. Χατζηλάκου δεν στοχεύει μόνο στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης συσκευής που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από γιατρούς, ή ακόμα και από ασθενείς, αλλά έχει μία ακόμα σημαντική καινοτομία: τη χρήση μικροβελόνων, με τις οποίες θα γίνεται η λήψη του δείγματος χωρίς πόνο, και την ενσωμάτωση των βιοδεκτών πάνω σε αυτές, ώστε να γίνεται επιτόπου η ανάλυση του υλικού και άρα η διάγνωση.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έρευνα δεδομένου ότι το μελάνωμα  είναι υπεύθυνο για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος ενώ σύμφωνα με τα  προγνωστικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2040 αναμένεται αύξηση της θνησιμότητας από το μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, σχεδόν κατά 50%.

Για την έρευνά της, η Δραμινή Ελένη Χατζηλάκου έχει εξασφαλίσει υποτροφία από το πανεπιστήμιο Imperial όπου κάνει το διδακτορικό της, ενώ έχει λάβει και υποτροφία από το Ίδρυμα «Έλενα Ηλιοπούλου Γιαμά», προκειμένου να καλύψει πρόσθετα έξοδα.

«Η υποτροφία θα λειτουργήσει ως καταλύτης. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ιδίως μετά το Brexit, για ερευνητικά πρότζεκτ στην Αγγλία. Και ενώ έχω καταφέρει να εξασφαλίσω υποτροφία για τα δίδακτρα και τον μισθό μου, ωστόσο τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για τα ερευνητικά αναλώσιμα και τη δημοσίευση της έρευνας σε συνέδρια είναι πάρα πολύ περιορισμένα. Οπότε η υποτροφία ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή που οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλούνταν. Είμαι πολύ ευγνώμων και τους ευχαριστώ», επισημαίνει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ