Ενδιαφέροντα

Η Λαϊκή Αγορά της Δράμας αλλάζει χώρο – Το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίαση του, την μετεγκατάσταση της Λαϊκής Αγοράς της πόλης, από την 19ης Μαΐου στην οδό Χελμού, στην περιοχή της Ανάπλασης.

Μια απόφαση αναμενόμενη, δεδομένου ότι στον διάλογο που προηγήθηκε, υπήρξε συμφωνία παραγωγών, μικροπωλητών αλλά και της τοπικής κοινότητας Δράμας τόσο για τον χώρο διεξαγωγής της όσο και για τις βασικές αρχές του κανονισμού λειτουργίας της. Μένει πλέον να ολοκληρωθεί η διαδικασία το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να τεθεί τέλος στην διαίρεση της λαϊκής και τον διαχωρισμό των εκθετών της .

Το μεγάλο στοίχημα για την Δημοτική Αρχή Δράμας αλλά και για το Δημοτικό Συμβούλιο που έλαβε την ιστορική αυτή απόφαση, δεν είναι μόνο αν θα μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το νέο χώρο και να δημιουργήσει μια σύγχρονη και λειτουργική λαϊκή αγορά που θα εξυπηρετεί τους εκθέτες αλλά – κυρίως – τους καταναλωτές.

Είναι και η πολιτική της και οι ενέργειες της, στην κατεύθυνση της αποτροπής απαξίωσης και υποβάθμισης της οδού 19ης Μαΐου, η οποία  φιλοξενεί τη Λαϊκή Αγορά από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός στην Δράμα.

Ενός κεντρικού δρόμου της πόλης, που για δεκαετίες στήριζε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο “παζάρι” της Πέμπτης και την οικονομική βιωσιμότητα των καταστημάτων του, στην κίνηση από την Λαϊκή Αγορά.

Δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες “στήθηκαν” στην περιοχή, έχοντας ως δεδομένες τις εβδομαδιαίες “οικονομικές ανάσες” που προσέφερε κάθε Πέμπτη η Λαϊκή Αγορά, βρίσκονται αντιμέτωποι  με μια εντελώς νέα κατάσταση και τον κίνδυνο  υποβάθμισης ενός εκ των εμπορικότερων δρόμων της πόλης.

Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, βασική προϋπόθεση πριν από τέτοιες δομικές αλλαγές όπως την αλλαγή του χώρου της Λαϊκής Αγοράς και την μεταφορά μέρους της οικονομικής ζωής της πόλης από μια περιοχή σε άλλη, είναι η εκπόνηση μελετών με στόχο την προστασία της περιοχής που πλήττεται και η άμεση υλοποίηση τους, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Στη Δράμα – όπως στις περισσότερες περιπτώσεις – υπάρχουν μόνο δεσμεύσεις και σχεδιασμοί στα … λόγια.

Να δούμε, αν έστω και τα λόγια αυτά γίνουν πράξη.

Άρης Γκέρτας