Ενδιαφέροντα

Η πρόταση της δημοτικής παράταξης «πόλη + ζωή» για την Ονειρούπολη Δράμας 2020-2021

Την πρόταση της για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει η Ονειρούπολη 2020 – 2021 κατέθεσε η δημοτική παράταξη Πόλη και Ζωή, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της και πρώην Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης.

Η πρόταση της δημοτικής παράταξης «πόλη + ζωή»  για την Ονειρούπολη Δράμας 2020-2021

Μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Δημοτικής Αρχής για την ουσιαστική ακύρωση της Ονειρούπολης, με Δελτίο Τύπου κατακρίναμε τις αποφάσεις της και δηλώσαμε την πρόθεσή μας να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Αυτό κάνουμε σήμερα.

Οι προτάσεις μας καταδεικνύουν ότι η πραγματική αιτία της ακύρωσης της Ονειρούπολης είναι η ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής και όχι η πανδημία του κορονοϊού. Εκτός από την Ονειρούπολη, και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι ακόμη μια εκδήλωση της Δράμας που την επισκέπτεται πολύς κόσμος και συγκεντρώνεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας.

Η προτάσεις μας, λοιπόν, λαμβάνουν υπόψη τα εξής:

  • Το brand name της Ονειρούπολης πρέπει να μείνει δυνατό και κυρίαρχο και η Ονειρούπολη η πρώτη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή
  • Η διοργάνωση πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα προστασίας της υγείας και αποφυγής της μετάδοσης του κορονοϊού
  • Φέτος, σε αυτή την διαφορετική και περίεργη χρονιά, είναι ευκαιρία να επενδύσουμε, να καινοτομήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον που θα είναι η αφετηρία για την μετά τον κορονοϊό εποχή, ώστε η Ονειρούπολη να μεγαλουργήσει. Οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών παρέχουν μεγάλες δυνατότητες
  • Οι δράσεις της Ονειρούπολης, και ιδιαίτερα αυτές που απευθύνονται στα παιδιά και αναδεικνύουν το πνεύμα των Χριστουγέννων πρέπει να είναι παρούσες, έστω και ενδεικτικά, και φέτος
  • Η συζήτηση που άνοιξε για τον χώρο πραγματοποίησης πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο να βρεθούν εναλλακτικές προτάσεις που δεν θα καταστρέφουν τον Δημοτικό Κήπο.

Με βάση αυτό το πλαίσιο, προχωρούμε και στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

  1. Καμιά αναφορά σε Ονειρούπολη under construction (υπό κατασκευή). Φέτος θα πραγματοποιηθεί η Ονειρούπολη 2020-2021 με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η υγεία μας και η διασφάλισή της, όχι μόνο θα προστατευθούν, όπως σε κάθε περίπτωση ορίζεται και θα ορίζεται με τις αποφάσεις των αρμοδίων, αλλά και θα προβληθούν ιδιαίτερα οι τρόποι προστασίας και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο καθένας προσωπικά.
  2. Ο χώρος της διοργάνωσης περιορίζεται στο βορινό μισό του Δημοτικού Κήπου και στην Πλατεία Ελευθερίας και επεκτείνεται ευρύτερα με φωτισμό, μουσική και στολισμό σε όλο το Εμπορικό Κέντρο, στις συνοικίες και στις υπόλοιπες Κοινότητες. Η πλατεία μπορεί να περιφραχτεί και να ελέγχεται ως προς τον μέγιστο αριθμό των ατόμων που θα συνυπάρχουν. Ο Δημοτικός Κήπος θα προσφέρεται κυρίως για έναν περίπατο στο γνωστό και ελκυστικό χριστουγεννιάτικο περιβάλλον της Ονειρούπολης. Τα επιπλέον έξοδα για τον φωτισμό και το στολισμό, που αποτελούν επένδυση και για το μέλλον, θα καλυφθούν από μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από δράσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν.
  3. Οι ελάχιστες δωρεάν δράσεις που θα πραγματοποιηθούν για να προσδίδουν το πνεύμα και το νόημα που πρέπει να χαρακτηρίζει την εκδήλωση είναι:
    • Σπιτάκι του Αη Βασίλη, το οποίο δεν θα είναι επισκέψιμο, αλλά θα υπάρχουν τακτικές εμφανίσεις του Αη Βασίλη
    • Ταχυδρομείο της Ονειρούπολης, όπου τα γράμματα προς τον Αη Βασίλη δεν θα παραλαμβάνονται ιδιοχείρως, αλλά θα τοποθετούνται στο γραμματοκιβώτιο
    • Σπιτάκι του Παραμυθιού, όπου θα έχει τοποθετηθεί εξωτερικά οθόνη προβολής και θα προβάλλονται κλασσικά Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια
    • Αντί της πιο αγαπημένης δράσης «ζωγραφική προσώπου», θα υπάρξει η δράση «ζωγραφική μάσκας Χριστουγέννων». Ο Δήμος θα προμηθευτεί μάσκες με το λογότυπο της Ονειρούπολης και ζωγραφισμένες με Χριστουγεννιάτικα σχέδια και θα τις μοιράσει σε όλους τους μαθητές των σχολείων του Νομού Δράμας.
  4. Τα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν φέτος θα είναι 1 Καρουσέλ και 1 μικρό τρενάκι. Η τοποθέτηση 1-2 ακόμη μικρών παιχνιδιών μπορεί να συζητηθεί.
  5. Τα σπιτάκια της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς θα περιοριστούν σε:
    • 2 με αναμνηστικά
    • 1 με σάντουιτς και ζεστό κρασί
    • 1 με ζαχαρωτά
  6. Στην πλατεία, που θα αποτελεί τον κεντρικό χώρο της εκδήλωσης, θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Δέντρο και μία γιγαντοοθόνη, όπου θα προβάλλονται βίντεο από εκδηλώσεις των προηγούμενων διοργανώσεων της Ονειρούπολης καθώς και βίντεο με θέματα σχετικά με το πνεύμα των Χριστουγέννων, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου μας, το φυσικό μας περιβάλλον και τα τοπικά μας προϊόντα. Επίσης, θα προβάλλονται τακτικά μηνύματα για την προστασία της υγείας και τους τρόπους περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού.
  7. Για τη χωροθέτηση όλων των παραπάνω, θα γίνει μελέτη που θα αξιοποιεί κυρίως το χώρο της Πλατείας Ελευθερίας,, αλλά και το βορινό μισό του Δημοτικού Κήπου. Επίσης, ο σχεδιασμός της χωροθέτησης θα περιλαμβάνει και την αξιοποίηση του Αναψυκτηρίου της Πλατείας Ελευθερίας.
  8. Τέλος το σημαντικότερο. Θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης από τον καθένα που επιθυμεί να την επισκεφθεί από όλο τον κόσμο. Στην πλατφόρμα θα υπάρχουν πληροφορίες για την εκδήλωση, βίντεο από προηγούμενες διοργανώσεις και διαδραστικά παιχνίδια αντίστοιχα με τις δράσεις που έχουν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί στην Ονειρούπολη, αλλά και με νέες που θα προταθούν. Θα δημιουργηθεί μια εικονική διαδικτυακή Ονειρούπολη που θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ζει μέσα από τον υπολογιστή του, το τάμπλετ του ή το κινητό του την ατμόσφαιρα της μεγαλύτερης Χριστουγεννιάτικης Γιορτής. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει από φέτος, ανεξάρτητα από τον βαθμό ετοιμότητας, και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και να ανανεώνεται διαρκώς. Τα έξοδα για τη δημιουργία της πλατφόρμας θα καλυφθούν από μέρος των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν από δράσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν.
    • Η δράση αυτή είναι η απάντηση που δίνει η Ονειρούπολη στην πανδημία που προσπάθησε φέτος να την απειλήσει.
    • Είναι μια νέα προοπτική για την ανάπτυξη και διάδοση της εκδήλωσης σε όλο τον κόσμο.
    • Είναι η ευκαιρία που δίνουμε στα παιδιά να περάσουν πιο ευχάριστα τα φετινά Χριστούγεννα με τον περιορισμό της ελευθερίας μετακινήσεων, κλεισμένα περισσότερο χρόνο στο σπίτι.
    • Είναι το νέο χαρακτηριστικό που προσθέτουμε φέτος στην Ονειρούπολη, η οποία δικαίως θα εξακολουθήσει να είναι η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή
    • Είναι το νέο χαρακτηριστικό που δυναμώνει ακόμη περισσότερο το brand name της εκδήλωσης.

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι προτάσεις μας διασφαλίζουν την προστασία της υγείας και ανταποκρίνονται στους περιορισμούς και τα μέτρα για περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Τα έξοδα που θα πραγματοποιηθούν δεν θα είναι άσκοπα και αποτελούν επένδυση που δεν θα χάσει τίποτε σε αξία, ακόμη και αν ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις και οδηγηθούμε σε πλήρες lock down, γιατί ο ορίζοντάς τους είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν αφορούν μόνο την φετινή χρονιά.

Πρόκειται για μια πρόταση που στην πράξη μετατρέπει την κρίση από την πανδημία του κορονοϊού σε πραγματική ευκαιρία. Στον αντίποδα της λογικής της Δημοτικής Αρχής, που θέλει να αποδώσει στην πανδημία του κορονοϊού την αδυναμία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διοργάνωσης της Ονειρούπολης.

Οι προτάσεις είναι υλοποιήσιμες στο χρόνο που απομένει και κινούνται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δαπανών.

Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και διάθεση για δουλειά. Και εμείς δηλώνουμε παρόντες. Η Δράμα και οι Δραμινοί μας χρειάζονται και είμαστε εδώ και με τις προτάσεις και με διάθεση για δουλειά.

Η παράταξή μας, η «πόλη +  ζωή» για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει τα όλα θέματα του Δήμου, και ιδιαίτερα τα θέματα της τοπικής ανάπτυξης, με συστηματικό και επιμελημένο τρόπο.

Εννοείται ότι είμαστε διατεθιμένοι να συζητήσουμε βελτιωτικές προτάσεις που κατατείνουν στους ίδιους στόχους, όπως έχουν ήδη περιγραφεί. Επειδή πραγματικά πιστεύουμε ότι όλοι μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας, αρκεί να το θέλουμε αληθινά.

Γραφείο Τύπου

e-mail: poli-zoi@outlook.com

Διαδίκτυο: www.poli-zoi.gr