Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν να «στοκάρουν» φάρμακα

Έκκληση προς τους πολίτες να σταματήσουν να «στοκάρουν» φαρμακευτικά σκευάσματα, απευθύνει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Σε ανακοίνωση του για το μεγάλο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων μεταξύ άλλων απευθύνει σύσταση προς τους γιατρούς να ενημερώνονται για τις ελλείψεις, πριν συνταγογραφήσουν σκευάσματα και ζητά από το υπουργείο να ενημερώνει καθημερινά την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-syntagografisi για τις τρέχουσες ελλείψεις.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει στην ανακοίνωση του:

Τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσιάστηκε σταδιακά έλλειψη κάποιων φαρμακευτικών σκευασμάτων στα ράφια των φαρμακείων. Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τύποι ελλείψεων : οι πάγιες και οι εποχιακές.

Οι πάγιες ελλείψεις αφορούν σε καρδιαγγειακά, αντιυπερτασικά σκευάσματα, θεραπείες για τον σακχαρώδη διαβήτη και ευθύνονται κυρίως οι παράλληλες εξαγωγές. Οι εποχιακές αφορούν συγκεκριμένα φάρμακα όπως η αμοξυκιλλίνη, η παρακεταμόλη, εισπνεόμενα κορτιζονούχα σκευάσματα, αντιεμετικά και αντιβηχικά σιρόπια.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και οφείλεται σε συνδυασμό πολλών παραγόντων όπως η μειωμένη παραγωγή πρώτων υλών εξαιτίας του ενεργειακού κόστους σε χώρες όπως η Κίνα
και η Ινδία και η αυξημένη ζήτηση εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων λόγω απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων.
Ως Ιατρικός Σύλλογος θεωρούμε την τακτική της μη συνταγογράφησης θεραπευτικών σκευασμάτων αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη.
Υπενθυμίζουμε πως η πρόσφατη νομοθέτηση χορήγησης αντιβιοτικών ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή, οδήγησε σε μείωση της χρήσης τους κατά 18%, μειώνοντας την πολυφαρμακία, την κατασπατάληση πόρων αλλά κάνοντας και ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων.

Μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει θεραπευτικά τον ασθενή του βάσει ενδείξεων και αντενδείξεων, αυτό άλλωστε προστάζει και η διεθνής πρακτική.
Απευθύνουμε σύσταση προς του συναδέλφους να ενημερώνονται για τις ελλείψεις πριν συνταγογραφήσουν σκευάσματα και ζητούμε από το υπουργείο να ενημερώνει καθημερινά την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-syntagografisi για τις τρέχουσες ελλείψεις.
Θεωρούμε ότι η παρούσα κατάσταση θα αντιμετωπιστεί μόνο μέσω ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Υγείας, Ιατρικών και Φαρμακευτικών Συλλόγων.
Κάνουμε έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθούν τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού τους και να σταματήσουν να «στοκάρουν» φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς έτσι δυσχεραίνουν την πρόσβαση ασθενών σε φάρμακα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.