Συνεντεύξεις

Ιουλία Ξανθοπούλου – Τζιβανάκη, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δράμας: Θέλω μια πόλη με στοιχεία Παιδείας και Πολιτισμού

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να πάρετε την απόφαση να συμμετέχετε ενεργά στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και μάλιστα στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Παπαδόπουλου;

-Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα.

Ακόμη και ως φοιτήτρια, πάλι εδώ επέστρεφα στη βάση μου, εδώ διατηρούμε κατάστημα με το σύζυγό μου πολλά χρόνια, πονάω τη πόλη μου, και ως ενεργός πολίτης, έχω την ανάγκη να αγωνιστώ για  να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, υιοθετώντας τα καλά και χρήσιμα άλλων πόλεων ή και γιατί όχι, άλλων  χωρών.

Αυτό για μένα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» με τον Γιώργο Παπαδόπουλο.

Είναι ο άνθρωπος που έχει τη βαθιά γνώση, την εμπειρία και την ικανότητα, έχοντας ανεβάσει τον πήχη ψηλά.

Να πάρει ξανά μπροστά, η μηχανή της πόλης μας

 Σε ποιον τομέα θεωρείται ότι μπορείτε να προσφέρετε στην πόλη της Δράμας, στην περίπτωση που εκλεγείτε Δημοτική Σύμβουλος;

-Πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της πόλης μας σε όλους τους τομείς.

Δε μπορώ και δε πρέπει να διαχωρίσω κανέναν.

Βέβαια ο  τομέας του Πολιτισμού περιλαμβάνει πολλά επιμέρους στοιχεία που με ενδιαφέρουν. Ένα είναι  η καθημερινότητα όλων μας, γιατί πιστεύω ότι εκεί κρύβεται η αληθινή ευτυχία του πολίτη, στα  μικρά  και καθημερινά   πράγματα, δηλαδή στα αυτονόητα.

Μπορούν να γίνουν σημαντικές τομές…Θα είμαι πιστός στρατιώτης προκειμένου να γίνεται σωστή και αποτελεσματική δουλειά.

Πως θα χαρακτηρίζατε την Δράμα του σήμερα; Πιστεύετε ότι είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη;

-Θεωρώ ότι η ανθρωποκεντρική  υπόσταση αλλά και η φυσική εικόνα της πόλης, δε θυμίζει σε τίποτα αυτή των προηγούμενων χρόνων.

Έχει  γίνει εσωστρεφής. Ευτυχώς βοηθάει ότι είμαστε μια μικρή επαρχιακή πόλη, που κρατάει ακόμα τον ανθρώπινο της χαρακτήρα, σε όλα τα επίπεδα.

Πιστεύω όμως ότι έχει πολλές δυνατότητες, ώστε με τις απαραίτητες παρεμβάσεις  να θυμίζει τα επόμενα χρόνια  μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη και προς την κατεύθυνση αυτή, θα προσανατολιστούμε ως επόμενη Δημοτική Αρχή . 

Στόχος μας η ενίσχυση της τοπικής αγοράς – να γίνει βιώσιμη με ίσες ευκαιρίες για όλους

Οι γνώσεις σας στα οικονομικά και κυρίως στο «επιχειρείν», εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι ένα θετικό πρόσημο στην ενασχόληση σας με την αυτοδιοίκηση, αν εκλεγείτε;

-Ως Ελεύθερος επαγγελματίας γνωρίζω πολύ καλά την αγορά και τι ακριβώς βιώνουν οι επιχειρήσεις.

Θα εστιάσουμε στην ενίσχυση της τοπικής αγοράς μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να την καταστήσουμε βιώσιμη με ίσες ευκαιρίες για όλους. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε την καθημερινότητα όλων μας και ενισχύουμε την ποιότητα ζωής των Δραμινών.

Ποια είναι η σχέση σας με τον αθλητισμό; Έχετε άποψη και προτάσεις για τη Δράμα;

-Ως στέλεχος Αθλητικής Ομοσπονδίας στηρίζω την άθληση μέσα στη πόλη είτε με προγράμματα μαζικού αθλητισμού, άθληση γυναικών κάθε ηλικίας σε όμορφους, καθαρούς ανοιχτούς χώρους. Συντήρηση, επισκευή, αναβάθμιση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.  Σχεδιασμός και  κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων.

Στήριξη όλων των αθλητικών Σωματείων, γιατί τα σωματεία  είναι οι πρεσβευτές μας.

Οργανωμένοι ανοιχτοί χώροι άθλησης.

Ακόμα περισσότερα σημεία μέσα στη πόλη με  υπαίθρια όργανα γυμναστικής, εύχρηστα για τους αθλούμενους.

 

Θέλω μια πόλη με στοιχεία Παιδείας και Πολιτισμού

 Ένας πολύ σημαντικός τομέας στην πόλη, για τον οποίο η κάθε δημοτική αρχή κρίνεται καθημερινά, είναι η καθαριότητα. Είναι η Δράμα καθαρή πόλη; Πως μπορεί να υπάρξει βελτίωση;

-Θέλω μια πόλη με στοιχεία Παιδείας και Πολιτισμού.

Και το να μπορούμε να διατηρούμε τη πόλη μας καθαρή και όμορφη αισθητικά είναι μια μορφή Πολιτισμού…Η καθαριότητα μιας πόλης είναι μια ομαδική δουλειά, η διατήρηση του πρασίνου της, σωστή ανακύκλωση, σεβόμαστε τους δημόσιους χώρους. Επομένως είμαστε και εμείς οι πολίτες υπεύθυνοι και υπόλογοι σ αυτό.

Πως αντιμετώπισε την απόφαση σας να είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος, το στενό οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον; Σας στηρίζει;

-Το πιο σημαντικό για μένα είναι η στήριξη που έχω από την οικογένεια μου και το φιλικό μας περιβάλλον. Με θάρρος και αισιοδοξία με παρότρυναν σ αυτή την προσπάθεια που κάνω τόσο καιρό.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαι ένας απλός και καθημερινός άνθρωπος, η νοοτροπία μου είναι τόσο απλή, θέλω να γίνω καλύτερη μέσα από αυτή τη διαδρομή και να δουλέψω με σπουδαίους και ικανούς ανθρώπους, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. 

Και ένα σχόλιο σας, ως γυναίκα. Δυστυχώς ο χώρος της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης είναι ακόμη ανδροκρατούμενος. Με ποιους τρόπους και ποιες πολιτικές μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών στα αιρετά όργανα αλλά και στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων 

-Ναι ο χώρος της πολιτικής είναι όντως ακόμη ανδροκρατούμενος, όμως τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς η πολιτεία, προς τη σωστή κατεύθυνση  έχει θεσμοθετήσει κάτω από Ευρωπαϊκές οδηγίες, τη ποσόστωση και για τις  γυναίκες, με στόχο να μπορούν να συμμετέχουν τόσο στη κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην Α’ και Β βαθμού Τοπική Αυτοδιοίκηση.