Υγεία

Κίνδυνος από τα πεταμένα γάντια και μάσκες, σε δρόμους και τουαλέτες

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι εικόνες με χρησιμοποιημένα γάντια, πεταμένα έξω από τα σούπερ μάρκετ, στο δρόμο και στα πεζοδρόμια

Η κακή και επικίνδυνη συνήθεια, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, και κυρίως τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό συμβαίνει και στη Δράμα– όπως στα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας.

Η ανεξέλεγκτη διασπορά ειδών ατομικής προστασίας για τον κορονοϊό (χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης και αντισηπτικά υγρομάντηλα) που πετούν πολίτες σε δημόσιους χώρους και στις αποχετεύσεις των σπιτιών εκτός από την άσχημη εικόνα, προκαλεί ανησυχία για κινδύνους στην δημόσια υγεία.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται και στο αποχετευτικό δίκτυο, εξαιτίας του γεγονότος ότι τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται.

Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας, στελέχη των ΟΤΑ και των ΔΕΥΑ απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες, να σταματήσουν να πετούν οπουδήποτε, τα προϊόντα αυτά.

Ο Δημήτριος Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζοντας το φαινόμενο αυτό στο ΑΠΕ –ΜΠΕ είπε πως «εάν τα αντισηπτικά μαντηλάκια, τα γάντια και γενικά αυτά τα είδη ατομικής προστασίας έχουν σταγονίδια του covid-19, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθεί ο ιός στην κοινότητα. Εάν κάποιος πολίτης έρθει σε επαφή με αυτά τα χρησιμοποιημένα είδη ατομικής προστασίας, τίθεται σε κίνδυνο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορρίπτονται τα αντικείμενα αυτά στο δρόμο, αλλά ούτε και μέσα στο σπίτι μας, στον πάγκο της κουζίνας μας ή στο τραπέζι. Είναι προτιμητέο να τα τοποθετούμε σε σακούλα και να την κλείνουμε πριν την απορρίψουμε σε κάδους».

Διευκρίνισε δε ότι «όλα αυτά τα είδη αφού έχουν χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες που κλείνουν και στη συνέχεια στους διαθέσιμους κάδους που είναι κοντά στο σπίτι μας».