Υγεία

Κίνδυνος κατάρευσης της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας – Παραιτήσεις γιατρών

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το νοσοκομείο Δράμας και ιδιαίτερα η Παθολογική Κλινική μετά την παραίτηση των δύο εναπομεινάντων ιατρών της, εξαιτίας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στην κλινική λόγω της υποστελέχωσης της.

«Ο κίνδυνος κατάρρευσης της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου είναι πλέον ορατός, καθώς η Παθολογική είναι ένας από τους 2 βασικούς πυλώνες του νοσοκομείου» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος των Ιατρών του Νοσοκομείου και ζητά κατεπειγόντως την άμεση στήριξη της Παθολογικής Κλινικής προς αποφυγή διακοπής της λειτουργίας της, με μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις (προσλήψεις νέων ιατρών με ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυση ως κίνητρο).

Η ανακοίνωση του Δ.Σ. του συλλόγου ιατρών Γ.Ν. Δράμας

Την Τετάρτη, 5/7/2023, οι δύο εναπομείναντες ιατροί της Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας υπέβαλαν αίτηση παραίτησης. Το γνωστό, τα τελευταία χρόνια, πρόβλημα υποστελέχωσης της εν λόγω κλινικής, μετά από μια δύσκολη περίοδο λειτουργίας, οδηγεί ένα βήμα πριν το κλείσιμο αυτής. Ο κίνδυνος κατάρρευσης της εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου είναι πλέον ορατός, καθώς η Παθολογική είναι ένας από τους 2 βασικούς πυλώνες του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε από τους ιατρούς αυτούς προς τη διοίκηση και άλλους φορείς, η αδυναμία ενός εκ των επιμελητών να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του (λόγω και των σοβαρών προσωπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει) επιδεινώνει με τρόπο μη αναστρέψιμο την κατάσταση όσον αφορά στην ασφαλή λειτουργία και εφημέρευση της κλινικής. Η μη εύρεση μόνιμης ή έστω μεταβατικής λύσης από πλευράς διοίκησης, ΥΠΕ, ΥΥΚΑ διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση, με τη μετακίνηση ιατρών από άλλα νοσοκομεία ώστε να καλυφθεί προσωρινά το πρόγραμμα των εφημεριών, με τελικούς αποδέκτες τους ασθενείς και το προσωπικό της Παθολογικής κλινικής.
Οι ανωτέρω ιατροί έχουν αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα, αναλύοντας και παραθέτοντας όλα τα δεδομένα, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ουσιαστική λύση, με αποτέλεσμα να καθίσταται πλέον αδύνατη η ασφαλής και ομαλή λειτουργία της Κλινικής, ακόμα και κατά το πρωινό ωράριο, με τον έναν εκ των δύο ιατρών συνήθως μετά από εφημερία. Δεν έκαναν εκπτώσεις την εργασία τους, δεν αποφύγαν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις (πανδημία), εργαστήκαν σε αντίξοες συνθήκες και με άνισους όρους, όμως η αναποτελεσματικότητα, όπως αναφέρουν, των προσεγγίσεων όλο αυτό το διάστημα, τους αναγκάζει να προχωρήσουν στην παραίτησή τους.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου προέβη, από τη θέση της, σε ενέργειες μερικής αποκατάστασης της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, με την τελευταία να αποτελεί απόφαση της 4ης ΥΠΕ στις 5/7/2023, η οποία ορίζει μετακίνηση ενός ιατρού για το μήνα Ιούλιο από το νοσοκομείο Σερρών, 2 γιατρών για ένα 15νθημερο έκαστος από το νοσοκομείο Κομοτηνής για τον Αύγουστο και 2 γιατρών από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο για τον Σεπτέμβριο του 2023.
Παρ’όλη τη σχετική ενημέρωση προς τους Παθολόγους ιατρούς, η στάση τους παραμένει αμετάβλητη και εμμένουν στην παραίτησή τους.
Ως Σύλλογος Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝ Δράμας, σεβόμενοι την εξάντληση των συναδέλφων παθολόγων καθώς και τις προσπάθειες της Διοίκησης για εύρεση λύσης, ζητάμε κατεπειγόντως την άμεση στήριξη της Παθολογικής Κλινικής προς αποφυγή διακοπής της λειτουργίας της με μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις (προσλήψεις νέων ιατρών με ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυση ως κίνητρο).
Η κοινοποίηση του θέματος αυτού αφορά όλους τους πολίτες της Δράμας και των γειτονικών περιοχών, που οφείλουν να διεκδικούν αξιοπρεπή και αξιόπιστη δωρεάν και δημόσια παροχή υγείας από το Νοσοκομείο Δράμας.

Για το ΔΣ του συλλόγου ιατρών ΓΝΔράμας
Ο πρόεδρος
Κατσίλης Γεώργιος