Κοινωνία

Κι όμως… Είναι παράνομο το κτίριο που στεγάζει τον συνοριακό σταθμό Εξοχής στο Νευροκόπι

Κι όμως, είναι πραγματικότητα.

Εν έτη 2023, το κτίριο που στεγάζει τον συνοριακό σταθμό Εξοχής στο Νευροκόπι, είναι παράνομο και για τον λόγο αυτόν, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας του κτιρίου ούτε συντηρείται από κάποια υπηρεσία.

Το μάθαμε από την επερώτηση που κατέθεσε στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ, η παράταξη «Περιφέρεια σε Δράση», σύμβουλος της οποίας είναι ο Δραμινός Γιώργος Ζιμπίδης.

Το κτίριο χτίστηκε από την Νομαρχία Δράμας επί Νομάρχη Κ. Ευμοιρίδη χωρίς καμία άδεια και σε ακίνητο που δεν ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση( νυν Περιφέρεια).

Είναι επιτακτική πλέον η νομιμοποίηση του για να μπορέσει να συντηρηθεί και να λειτουργεί κανονικά.

Εκτός όμως της νομιμοποίησης του κτιρίου, απαιτείται άμεση παρέμβαση στο επίπεδο της ενίσχυσης του συνοριακού σταθμού της Εξοχής με αστυνομικό προσωπικό, της αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και της διαμόρφωσης των σημείων εισόδου και εξόδου από τα σύνορα.

Παρακάτω η επερώτηση:

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ « ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΞΟΧΗΣ

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ για να συμπεριληφθεί στα θέματα ημερήσιας διάταξης της επόμενης συνεδρίασης.

Τις τελευταίες ημέρες λάβαμε γνώση από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο συνοριακός σταθμός Εξοχής, και συγκεκριμένα:

  1. Μειωμένο προσωπικό: Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης περιοχών αυξημένου τουριστικού ενδιαφέροντος και λόγω της επερχόμενης αλλαγής ελέγχου των υπηκόων τρίτων χωρών στα σημεία εισόδου της χώρας, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση από αστυνομικό προσωπικό ώστε η κάθε βάρδια να διαθέτει έξι κατ’ ελάχιστον αστυνομικούς, με παράλληλη εκπαίδευσή τους σε θέματα ελέγχων διαβατηρίων και διασυνοριακών εγκλημάτων.
  2. Νομιμοποίηση κτιρίου: Το κτίριο που στεγάζει τον συνοριακό σταθμό Εξοχής χτίστηκε από την Νομαρχία Δράμας επί Νομάρχη Κ. Ευμοιρίδη χωρίς καμία άδεια και σε ακίνητο που δεν ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ( νυν Περιφέρεια).

Σήμερα κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας του κτιρίου ούτε συντηρείται από κάποια υπηρεσία.

  1. Αντικατάσταση εξοπλισμού και αλλαγή διαμόρφωσης χώρου: Πρέπει να υπάρξει άμεση αντικατάσταση όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω παλαιότητας και δυσλειτουργίας τους, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή του χώρου πριν από τα σημεία εισόδου και εξόδου στον ΕΔ Εξοχής με κατάλληλη διαγράμμιση και με προσθήκη μίας ακόμη γραμμής εισόδου και μίας ακόμη γραμμής εξόδου από τη χώρα, με τα ανάλογα εξοπλισμένα κάουντερ στην καθεμιά.

Με δεδομένο ότι οι Υπηρεσίες που στεγάζονται στο εν λόγω κτίριο επιτελούν έργο μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια, όπως και για την εθνική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, θα αναλάβει η Περιφέρεια ΑΜΘ πρωτοβουλίες προκειμένου να νομιμοποιηθεί το κτίριο και οι υπάλληλοι να εργάζονται σε ασφαλείς και εργασιακά αποδεκτές συνθήκες; Θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον εξοπλισμό του κτιρίου με σύγχρονα μηχανήματα; Θα ασκήσει πιέσεις για την ορθή στελέχωση της Υπηρεσίας;

Κομοτηνή, 18/4/2023

Τα μέλη της Παράταξης

ΚΩΣΤΗΣ ΣΙΜΙΤΣΗΣ

ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΓΡΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΙΜΠΙΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΟΝΤΣΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΑΜΠΟΥΝΙΔΗΣ