Πολιτική

ΚΚΕ: αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Γρανίτη

Την αντίθεση της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Γρανίτη εκφράζει με ανακοίνωση της η Τοπική Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ και παράλληλα καλεί τους κατοίκους της περιοχής να αντιδράσουν σε μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που καταθέτει το ΚΚΕ είναι η διαφύλαξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, η προστασία του δάσους και του δεύτερου στην Ελλάδα, πιστοποιημένου μονοπατιού του Γρανίτη.

Παρακάτω το δελτίο τύπου της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την  εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Γρανίτη

Δικαιολογημένη  η ανησυχία του λαού της περιοχής μας από την προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή του Γρανίτη. Συγκεκριμένα αφορά την αίτηση αδειοδότησης από εταιρία για εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών, ισχύος 24,75 MW, στη θέση «Φουντουκιές – Λοχαγού Ρογκάκου», σε υψώματα της Τοπικής Κοινότητας Γρανίτη του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Αποδεικνύεται γι άλλη μια φορά ότι η ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του λαού.

Διόλου δεν μπαίνει σαν κριτήριο η διαφύλαξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, η προστασία του δάσους.

Διόλου δεν παίρνουν υπόψη την ύπαρξη του, δεύτερου στην Ελλάδα, μετά το αντίστοιχο των Κυθήρων, πιστοποιημένου μονοπατιού του Γρανίτη, που μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού για αναψυχή και άθληση αλλά και αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος επισκεπτών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του αγώνα Granitistrail.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε και στην περιοχή μας να γίνονται αιτήσεις από εταιρίες για δημιουργία  αιολικών πάρκων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές (πχ Λειβαδίτη, περιοχή ΝΑΤURA στον Κέχρο).

Αυτές οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα από το Ταμείο Ανάπτυξης, προερχόμενα από τη σκληρή φορολογία του λαού και μάλιστα τους εξασφαλίζεται εγγυημένα υψηλή τιμή πώλησης της ενέργειας που παράγουν για δεκαετίες. Όταν, όμως, οι αγρότες ζητάνε εγγυημένη τιμή για τα προϊόντα τους, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις δε «σηκώνουν κουβέντα». Από την άλλη, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγούν και τους αγρότες της περιοχής μας σε απόγνωση.

Μέσα στις αβάσταχτες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα καύσιμα, τη γενικευμένη ακρίβεια, οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν σοκ σε χιλιάδες νοικοκυριά, βάζοντας ακόμη περισσότερα σπιτικά στις λίστες αυτών που  μένουν χωρίς ρεύμα κάθε χρόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.

Οι ΑΠΕ μπορεί να είναι φιλικές προς το περιβάλλον αλλά δεν έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό. Μέσα στη «ζούγκλα» της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοί όμιλοι είναι αυτοί που επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, με γνώμονα  πάντα τη μέγιστη κερδοφορία τους.

Οι πραγματικοί στόχοι της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» είναι να βρουν νέο πεδίο κερδοφορίας τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων της ενέργειας και άλλων κλάδων καθώς και το προβάδισμα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, που ηγούνται στην τεχνογνωσία κατασκευής ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα αλλά και η ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών μελών της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η προπαγάνδα για τη προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να πείσει κανέναν την ώρα που το καλοκαίρι καιγόμαστε, τον χειμώνα πνιγόμαστε από την ανυπαρξία των απαραίτητων έργων, μέτρων προστασίας. Η αδιαφορία τους επιβεβαιώνεται και από την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως συμβαίνει και με το Δασαρχείο του Κ. Νευροκοπίου.

Οι «πληγές» της ανάπτυξης στην περιοχή, τόσο στο περιβάλλον, με τις αδειοδοτήσεις λατομείων, την έλλειψη έργων υποδομής, όσο και στη ζωή των κατοίκων – είτε δουλεύουν στα λατομεία με ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας και σε ρυθμούς εντατικοποίησης, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια οδηγώντας σε απανωτά εργατικά ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα είτε δουλεύουν τη γη παλεύοντας να τα βγάλουν πέρα- φανερώνουν το ταξικό της πρόσημο.

Δεν υπάρχει λύση από τα πάνω. Ακόμα και μέσα από συμμετοχή σε «διαβουλεύσεις» και «επιτροπές» αποζητούν το άλλοθι για να προχωρήσουν σε προαποφασισμένα σχέδια.

Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην Ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η Ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα, και γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε έναν αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, ο οποίος θα διασφαλίζει την υποδομή και την κάλυψη των αναγκών με κεντρικό σχεδιασμό, θα εξασφαλίζει επαρκή και φτηνή λαϊκή κατανάλωση, θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, θα τηρεί την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των οικιστικών ζωνών, και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, θα αξιοποιεί όλες τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές πηγές, τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής να βάλουν τη σφραγίδα τους σε αυτές τις εξελίξεις, που αφορούν τη ζωή και τον τόπο τους.

Η ΚΟ Δράμας του ΚΚΕ στεκόμαστε δίπλα στο λαό της περιοχής και τον καλούμε

σε αγώνα για:

  • Καμιά νέα άδεια για αιολικά πάρκα.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
  • Να εκπονείται συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων σε μια περιοχή και των συνοδών τους έργων.
  • Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό.
  • Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο “πράσινο τέλος” και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες.
  • Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.