Life

Κοτζαμπάσης: μια σύγχρονη επένδυση καλλιέργειας ντομάτας, στη Δράμα

Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, με την επιχειρηματικότητα να βάλλεται από παντού, μια σημαντική επένδυση στον αγροτικό τομέα και την καλλιέργεια ντομάτας στη Δράμα, δίνει μια νότα αισιοδοξίας, όσον αφορά το μέλλον.

Οι πρώτες ποσότητες ντομάτας από τη μεγάλη επένδυση της οικογένειας Κοτζαμπάση, ξεκίνησαν να διατίθενται στην Ελληνική αγορά.

Η εξαιρετικής ποιότητας ντομάτα ekstasis που παράγεται με υδροπονική καλλιέργεια στην θερμοκηπιακή μονάδα Κοτζαμπάση στην περιοχή των Αμπελακίων Δράμας, βρίσκεται ήδη στα ράφια πολλών καταστημάτων της χώρας ενώ μεγάλες ποσότητες διατίθενται στις λαϊκές αγορές.

10 στρέμματα – 25.000 ρίζες – 500 τόνοι ντομάτας

Η επένδυση της οικογένειας Κοτζαμπάση περιλαμβάνει μια θερμοκηπιακή μονάδα 10 στρεμμάτων με 25.000 ρίζες ντομάτας με υδροπονική καλλιέργεια.

Το κόστος ολοκλήρωσης ξεπερνά το 1.200.000 ευρώ ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια του ΕΣΠΑ στην κατεύθυνση αυτή.

Σήμερα απασχολεί 10 περίπου εργαζομένους ενώ στόχος είναι η παραγωγή 500 περίπου τόνων ντομάτας μέχρι τα τέλη του έτους και φυσικά περισσότερες θέσεις εργασίας.

Οικογένεια Κοτζαμπάση: παράδοση δεκαετιών στην καλλιέργεια λαχανικών

Τόσο η κατασκευή των εγκαταστάσεων, όσο ο εξοπλισμός και οι καλλιεργητικές μέθοδοι, βασίζονται σε τεχνολογίες νέας γενιάς, οι οποίες στοχεύουν στην αυξημένη παραγωγή σε συνδυασμό με την εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Η στροφή από τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας της γης προς την υδροπονία δημιουργεί εκτός από μεγαλύτερες αποδόσεις, μεγάλη οικονομία στο νερό και κυρίως σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα.

Η επικονίαση γίνεται με μέλισσες
Σύστημα ψύξης του θερμοκηπίου

Σύγχρονες δεξαμενές νερού

Από πάππου προς πάππου και μετά στον… εγγονό

Η  οικογένεια Κοτζαμπάση έχει μακρά ιστορία και παράδοση δεκαετιών στον χώρο της παραγωγής οπωροκηπευτικών και κυρίως ντομάτας.

Το ξεκίνημα, χρονολογείται στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε ένα χωριό της Προύσσας στη Μικρά Ασία, από τον Γιάννη Κοτζαμπάση, ο οποίος άρχισε την καλλιέργεια και παραγωγή λαχανικών.

Η μικρασιατική καταστροφή και η προσφυγιά στη συνέχεια, οδήγησαν την οικογένεια στη Δράμα.

Ο κυρ Γιάννης δίνει τη σκυτάλη στο γιό του Φώτη, ο οποίος σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της χώρας μας, λίγο μετά την κατοχή, το 1946, έκανε το πρώτο βήμα μιας επιχειρηματικής αγροτικής δραστηριότητας, την οποία θα συνεχίσει και θα εξελίξει ακόμη περισσότερο, ο γιός του, Γιάννης.

Ο Γιάννης Κοτζαμπάσης(καθιστός) με τον γιό του και Διευθυντή παραγωγής, Φώτη Κοτζαμπάση

Σήμερα, τα ηνία της επιχείρησης καλείται να αναλάβει η τέταρτη γενιά.

Διευθυντής παραγωγής είναι ο γεωπόνος Φώτης Κοτζαμπάσης ο οποίος στην ηλικία των 23 ετών καλείται να διαχειριστεί την μονάδα αλλά και τη διάθεση των παραγόμενων ποσοτήτων ντομάτας στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή αγορά.

Σημαντική είναι η βοήθεια που του προσφέρουν οι γονείς του, Γιάννης και Ειρήνη, με την τεράστια πείρα τους στον χώρο της καλλιέργειας και παραγωγής οπωροκηπευτικών.

Φώτης Κοτζαμπάσης: … να βοηθήσουμε τον τόπο μας!

«Ελπίζουμε μέσα από την επιτυχία του εγχειρήματος μας, να υπάρξει εκτός των άλλων, ώθηση και νέα δυναμική τροχιά στην αγροτική οικονομία» αναφέρει ο Φώτης Κοτζαμπάσης και συμπληρώνει «εύχομαι και ελπίζω και άλλοι νέοι άνθρωποι στη Δράμα να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα βοηθήσουν τον τόπο μας»..

Καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα και καλές δουλειές!