Κοινωνία

“Λίμνη” το Νευροκόπι – Λύσεις και όχι λόγια ζητούν οι αγρότες

Περισσότερα από 6.000 στρέμματα αγρών μαζί με τις παράλληλες υποδομές  όπως αγροτικοί δρόμοι, υποδομές δικτύου άρδευσης, στραγγιστικά κανάλια και μέρος της επαρχιακής οδού Περιθωρίου- Οχυρού βρίσκονται από το προηγούμενο Σάββατο κάτω από εκατομμύρια κυβικά νερού στο Νευροκόπι.

“Δυστυχώς δεν μπορεί να γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση καθώς προβλέπεται νέο κύμα βροχοπτώσεων στην περιοχή” αναφέρει σε ανακοίνωση του ο σύλλογος αγροτών του λεκανοπεδίου και ζητά λύσεις. 

“Λύσεις που θα έρθουν μέσα από λίγες συσκέψεις και πολλές πράξεις” τονίζει με νόημα ο σύλλογος αγροτών στην ανακοίνωση του

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 27 Ιανουαρίου 2019

Μετά από την ισχυρή βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών που συνοδεύτηκε από αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο του χιονιού που σωρεύτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το Δήμο του Κ. Νευροκοπίου. Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών αλλά γίναμε και πάλι μάρτυρες μιας απογοητευτικής κατάστασης με την οποία συμβιβαστήκαμε επί σειρά ετών, αλλά οι ανοχές μας τέλειωσαν!

Περισσότερα από 6.000 στρέμματα αγρών μαζί με τις παράλληλες υποδομές (αγροτικοί δρόμοι, υποδομές δικτύου άρδευσης, στραγγιστικά κανάλια και μέρος της επαρχιακής οδού Περιθωρίου- Οχυρού) βρίσκονται από το Σάββατο κάτω από εκατομμύρια κυβικά νερού. Δυστυχώς δεν μπορεί να γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση καθώς προβλέπεται νέο κύμα βροχοπτώσεων στην περιοχή. 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το παρατεταμένο αυτό πλημμυρικό φαινόμενο είναι τα εξής:

  1. Η δημιουργία της «λίμνης Οχυρού» που κατακλύζει την ανωτέρω περιοχή και καταστρέφει όλες τις ήδη εγκατεστημένες καλλιέργειες (χειμερινά σιτηρά, τριφύλλια).
  2. Καθώς η πλήρης αποστράγγιση αυτής της περιοχής από την πλημμύρα εκτιμάται τον Ιούνιο οπότε και έχει παρέλθει η εποχή της σποράς για την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου οδηγεί σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες καθώς μένουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητα.


  1. Φερτά υλικά διασπείρονται στα αγροτεμάχια και γεμίζουν τα κανάλια αποστράγγισης με αποτέλεσμα την παράταση των πλημμυρικών φαινομένων και μεγάλο κόστος για τον καθαρισμό τους.
  1. Οι υποδομές άρδευσης του ΤΟΕΒ Νευροκοπίου που βρίσκονται κάτω από το νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα φθείρονται με αποτέλεσμα την ταχεία καταστροφή τους.

Δεν ζητούμε παρόλα αυτά την απόδοση των διαχρονικών ευθυνών για αυτήν την κατάσταση που έχει φτάσει να απειλεί ακόμη και τα σπίτια μας, αλλά ζητούμε λύσεις. Λύσεις που θα έρθουν μέσα από λίγες συσκέψεις και πολλές πράξεις!

ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ! ΕΡΓΑ!