Πολιτική

Μειώνονται ή όχι οι βουλευτές στη Δράμα; Απαντήσεις απο τον Μάκη Μουρατίδη

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο Μάκης Μουρατίδης δείνει ξεκάθαρες απαντήσεις στο θέμα της ενδεχόμενης μείωσης των βουλευτικών εδρών στο νομό Δράμας, το οποίο αποτελεί θέμα συζήτησης στην τοπική κοινωνία, μετά απο δημοσιεύματα του τύπου και την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων της πληθυσμιακής απογραφής, απο την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Μάκης Μουρατίδης – άριστος γνώστης της σχετικής νομοθεσίας –  επισημαίνει χαρακτηριστικά οτι “Κάθε συζήτηση  για μείωση του αριθμού των βουλευτικών εδρών στο Ν. Δράμας, λαμβάνοντας υπόψη τον Μόνιμο πληθυσμό, γίνεται σε λανθασμένη βάση”.
Η ανάρτηση του Μάκη Μουρατίδη
Η απογραφή πληθυσμού του 2021 και ο αριθμός Βουλευτών του Ν. Δράμας.
Πριν ένα μήνα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε τα προσωρινά αποτελέσματα του Μόνιμου πληθυσμού σύμφωνα με την Απογραφή του 2021.
Μετά από λίγες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας τα οποία αναδημοσιεύτηκαν και τοπικά, που αναφέρονταν σε ανακατατάξεις στον αριθμό βουλευτικών εδρών, συσχετίζοντας τον Μόνιμο πληθυσμό με τον αριθμό των βουλευτικών εδρών ενός τόπου.
Για το Ν. Δράμας αναφέρονταν μείωση των Βουλευτικών εδρών από τρεις σε δύο.
Όμως σύμφωνα με το Άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος της Ελλάδας «O αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το Νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια….».
Κάθε συζήτηση  για μείωση του αριθμού των βουλευτικών εδρών στο Ν. Δράμας, λαμβάνοντας υπόψη τον Μόνιμο πληθυσμό, γίνεται σε λανθασμένη βάση
Ειδικότερα για το Νομό Δράμας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ κατά την απογραφή του 2011 ο Μόνιμος πληθυσμός ήταν 98.287, ο Νόμιμος ήταν 108.579.
Η ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του 2021 ανακοίνωσε μόνο τα προσωρινά στοιχεία του Μόνιμου πληθυσμού (μείωση σε 86.621 για το Ν. Δράμας), χωρίς αναφορά στο Νόμιμο πληθυσμό.
Κάθε συζήτηση λοιπόν για μείωση του αριθμού των βουλευτικών εδρών στο Ν. Δράμας, λαμβάνοντας υπόψη τον Μόνιμο πληθυσμό, γίνεται σε λανθασμένη βάση.
Εκτός κι αν ορισμένοι γνωρίζουν την εξέλιξη του Νόμιμου πληθυσμού στους νομούς της χώρας, ώστε να γίνουν οι συγκρίσεις και οι αναγωγές. Κάτι που δεν ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι κατά την δεκαετία 2011-2021 δεν υπήρξε μαζική διαγραφή εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια των Δήμων του Νομού για να μεταγραφούν σε Δήμους εκτός Νομού.
Υπομονή μέχρι το τέλος του έτους.