Κοινωνία

Νέο εργατικό δυστύχημα στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης – Νεκρός 25χρονος

Ένας 25χρονος βρήκε τραγικό θάνατο στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης όταν καταπλακώθηκε από μαρμάρινο όγκο, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, όπως μας ενημερώνει τα Εργατικό Κέντρο Δράμας.

«Αν δεν δημιουργηθεί άμεσα παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος η οποία είναι αρμόδια για τους ελέγχους των λατομικών χώρων και δεν ελεγχθούν άμεσα χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα» αναφέρει μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο κρούοντας για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου.

Η ανακοίνωση

Σήμερα Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019, στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης, έγινε ένα ακόμη εργατικό δυστύχημα σε εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας ΓΙΑΝΝΑΚΗ με τραγικό αποτέλεσμα την καταπλάκωση από μαρμάρινο όγκο και το θάνατο ενός νεότατου συναδέλφου, μόλις 25 χρονών.

Το Εργατικό Κέντρο Δράμας εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη του και θεωρεί ότι πέρα από τις ευθύνες του κάθε εργοδότη για την πρόληψη μέτρων Υγιεινής & Ασφάλειας, βαρύτατες ευθύνες έχει το κράτος και τα αρμόδια υπουργεία που συνεχίζουν να κωφεύουν  στις εκκλήσεις μας για ΑΜΕΣΗ διενέργεια ελέγχων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας μόλις χθες, στη συνέντευξη των Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2019, δήλωσε ότι το θέμα των εργατικών ατυχημάτων και ενίοτε θανατηφόρων δυστυχημάτων για την περιοχή μας τείνει να γίνει καθημερινότητα. Η Διοίκηση μας, έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη την αναγκαιότητα της ύπαρξης μέτρων υγιεινής & ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την αυστηροποίηση των ελέγχων και την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών στο θέμα.

Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: Αν δεν δημιουργηθεί άμεσα παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος η οποία είναι αρμόδια για τους ελέγχους των λατομικών χώρων και δεν ελεγχθούν άμεσα χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει εντατικοποίηση των ελέγχων από την Τεχνική Επιθεώρηση του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όλες οι μονάδες επεξεργασίας.

Απαιτούμε από την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει λύση. Η εργατική τάξη έχει πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας. Είναι απαραίτητο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να παρθούν όλα τα μέτρα, όσο κι αν κοστίζουν, ώστε να μην υπάρξουν άλλοι νεκροί.

Θεωρούμε συνυπεύθυνους την Κυβέρνηση μαζί με την εργοδοσία στα εγκλήματα που γίνονται σε βάρος των εργαζομένων.

Τέλος, τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του νεκρού συναδέλφου!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ