Πολιτισμός

Νευροκόπι: Διεθνές συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής

Διεθνές συμπόσιο μαρμαρογλυπτικής θα πραγματοποιηθεί στο Νευροκόπι από τις 3 έως 29 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας του Δήμου Νευροκοπίου θα φιλοξενηθούν έξι γλύπτες μαρμάρου από ισάριθμες χώρες, που θα φιλοτεχνήσουν σε διάστημα ενός μήνα τα έργα τους, τα οποία στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του ακριτικού δήμου.

Οι γλύπτες είναι οι: Giorgie Cpajak (Σερβία), Viktar Kopach (Λευκορωσία), Nilhan Sesalan (Τουρκία), Ciprian Hopirtena (Ρουμανία), Kamen Tanev (Βουλγαρία), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχει ο Προσοτσανιώτης στην καταγωγή Οδυσσέας Τοσουνίδης.

Η δράση με τίτλο “Marble Peak”, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Κ. Νευροκοπίου, της ΑΜΚΕ Emphasis, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας- Θράκης και της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας.

Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης: για πρώτη φορά ερχόμαστε σε ευθεία γραμμή με τη σύγχρονη επιχειρηματική λογική,

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι μόνο η τουριστική προβολή του δήμου.

Δεν είναι μόνο ότι θα προσκαλέσουμε κόσμο να έρθει να δει το μάρμαρο να μεταμορφώνεται από ένα άψυχο όγκο σε ένα καλλιτέχνημα, ώστε να δει τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από το μάρμαρο. Είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ερχόμαστε σε ευθεία γραμμή με τη σύγχρονη επιχειρηματική λογική, με την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Πλέον, οι επιχειρήσεις έρχονται και λένε πως δεν είμαστε μόνο επιχειρήσεις, είμαστε κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, θέλουμε να δημιουργήσουμε πολιτισμό και τουρισμό. Θεωρώ ότι αυτό είναι πρωτοπόρο για έναν μικρό, ορεινό, μειονεκτικό δήμο, όπως το Νευροκόπι».