Ενδιαφέροντα

Νευροκόπι: θερμοκρασίες πολικές…επίδομα θέρμανσης αμελητέο

Ιδιαίτερη μεταχείριση, όσον αφορά το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, ζητούν οι φορείς και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου προκειμένου να ανταπεξέλθουν των εξαιρετικών δυσμενών συνθηκών που βιώνουν στην ακριτική περιοχή.

Με επιστολές και αιτήματα τους προς την κυβέρνηση παραθέτουν στοιχεία τα οποία δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Νευροκόπι είναι η πιο παγωμένη περιοχή της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό χρήζει διαφορετικής αντιμετώπισης από τις άλλες περιοχές της χώρας.

Από στοιχεία που συνέλεξαν το 2019, προκύπτει ότι στο Νευροκόπι, 1 στις 4 ημέρες του χειμώνα, η θερμοκρασία καταγράφεται κάτω από το μηδέν, το 40% του συνολικού χρόνου ετησίως, η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 0 και τριών βαθμών κελσίου ενώ ο μέσος όρος θερμοκρασίας τον χρόνο είναι μόλις 10 βαθμοί.

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου

Τα στοιχεία αυτά, που είναι εις γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών, επιβάλουν την λήψη ειδικών μέτρων αντιμετώπισης των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

 

Σε συνέντευξη του στον ALPHA NEWS 95,5 ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου ανέφερε πως οι φορείς της περιοχής ζητούν εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερη μεταχείριση και τονίζει πως είναι αδιανόητο να βρίσκεται το Νευροκόπι στην 160η θέση της λίστας που έχει δημιουργηθεί, σχετικά με τα κριτήρια για την κατανομή του επιδόματος θέρμανσης.

Τονίζει δεν ότι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν υπάρχει από το 2019 και η κρατική ενίσχυση που είχαν οι οικογένειες μέσα από την διάθεση ξύλων σε συνεργασία με το δασαρχείο.

Οι υλοτόμοι δεν πηγαίνουν πλέον να κόψουν ξύλα. Η διαφορά στην τιμή που πληρώνονται από το κράτος σε σχέση με το ιδιώτη είναι πολύ μεγάλη. Για το κράτος ο υλοτόμος πληρώνεται με 13 ευρώ το χωρικό όταν για τον ιδιώτη η τιμή είναι 50 ευρώ. Οι υλοτόμοι προτιμούν να κόβουν για να πωλούν στο εμπόριο παρά στο Δασαρχείο.

Εκτός των άλλων οι υλοτόμοι στο Νευροκόπι δεν μπορούν να εργαστούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου λόγω του παγετού και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών το χειμώνα.

Ακούστε παρακάτω το απόσπασμα της συνέντευξης του πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Νευροκοπίου Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου στον ALPHA NEWS 95,5 σχετικά με το επίδομα θέρμανσης: