Πολιτική

Οδική σύνδεση Δράμας – Καβάλας: Αδιανόητα πράγματα, το έργο “κολλάει” γιατί το Δασαρχείο δεν αφήνει να γίνουν γεωτρήσεις στον Αγιο Σύλλα

Μακρύς και δύσβατος φαίνεται να ναι ο δρόμος που μένει, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής του οδικού δικτύου Δράμας  – Καβάλας και να γίνει πραγματικότητα η γρήγορη και ασφαλής σύνδεση μεταξύ των δύο γειτονικών πόλεων.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το έγγραφο – απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών σε ερώτημα που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας Αναστάσιος Νικολαίδης.

Εκτός από τον τμήμα Κρηνίδες  – Σταυρός όπου εκτελούνται ήδη εργασίες, στα υπόλοιπα υποτμήματα του δρόμου απαιτείται η εκπόνηση διαφόρων μελετών και το σημαντικότερο όλων είναι ότι το ίδιο το Υπουργείο αναφέρει πως ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η πηγή χρηματοδότησης για την κατασκευή όλων των υποτμημάτων του οδικού άξονα.

Ερωτήματα προκαλεί και η απάντηση του Υπουργείου όσον αφορά το κομβικό τμήμα του δρόμου Σταυρός – Άγιος Σύλλας.

Έχουν σταματήσει οι μελέτες γιατί το Δασαρχείο – αναφέρει το έγγραφο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ ΑΕ που προσκόμισε το Υπουργείο στην απάντηση του – δεν επιτρέπει να γίνουν γεωτρήσεις εντός του αισθητικού δάσους της Καβάλας από όπου διέρχεται αναγκαστικά η χάραξη.

Κι αν δεν γίνουν οι γεωτρήσεις δεν μπορούν να γίνουν οι μελέτες και φυσικά να προχωρήσει το έργο.

5. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΓΝΑΤΙΑ ΔΡΑΜΑ – ΚΑΒΑΛΑ

Αδιανόητα πράγματα για μια Ευρωπαϊκή χώρα, το 2024.

Σήμερα, όπου για τέτοιου είδους θέματα, οι λύσεις που ακολουθούνται στην Ευρώπη και την Αμερική είναι δεκάδες(φυσικά όλες στην κατεύθυνση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος) η ουσιαστική ολοκλήρωση του δρόμου Δράμας – Καβάλας «κολλάει» σε μια απόφαση του Δασαρχείου.

Πως σκέφτεται λοιπόν να ξεπεράσει το πρόβλημα, το Υπουργείο;

Θα αφήσει ως έχει, το σημαντικότερο τμήμα του δρόμου Δράμας –  Καβάλας;

Τι κάνει για το θέμα αυτό η Περιφέρεια ΑΜΘ και κυρίως οι αντιπεριφέρειες Δράμας και Καβάλας;

Λίγα χρόνια πριν, ξεπεράστηκε το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα οδικής σύνδεσης στη χώρας μας, με την κατασκευή τούνελ δεκάδων χιλιομέτρων στα Τέμπη.

Και δεν μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα της σύνδεσης Σταυρού – Αγίου Σύλλα;

Η οδική σύνδεση Δράμας – Καβάλας χωρίς ένα σύγχρονο και ασφαλές τμήμα από τον Σταυρό μέχρι τον Άγιο Σύλλα, είναι «μισή δουλειά» και «μπάλωμα».

Αναστάσιος Νικολαΐδης: Η υπομονή των Δραμινών έχει εξαντληθεί 

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Ως πολίτες του Νομού Δράμας έχουμε κουραστεί να γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα και να ενημερωνόμαστε για χρονοδιαγράμματα τα οποία τελικά δεν τηρούνται. Θεωρώντας ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια, έλαβα την πρωτοβουλία για την κατάθεση μιας πλήρους και εμπεριστατωμένης ερώτησης για την πορεία κατασκευής των οδικών αξόνων που θα συνδέσουν την περιοχή μας με την Εγνατία Οδό και την Καβάλα και θα συμβάλλουν στην άρση της απομόνωσης της Δράμας.
Από την απάντηση δεν προκύπτει κάποια πηγή αισιοδοξίας, καθώς απαιτείται η παρέλευση σημαντικού χρονικού διαστήματος για να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες σημαντικές υποδομές που θα συνεισφέρουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και στην αύξηση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Η υπομονή των Δραμινών έχει εξαντληθεί και οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτή. Είναι χρέος των θεσμικών εκπρόσωπων της τοπικής κοινωνίας να παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων και να πιέζουμε ούτως ώστε τα όποια χρονοδιαγράμματα υπάρχουν, αυτή τη φορά να τηρηθούν».