Πολιτισμός

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Δράμας που υπέγραψαν μνημόνιο, εμβαθύνουν τη συνεργασία τους

Συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων πολιτιστικών Συλλόγων της Δράμας που υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο με κύριο συνδετικό στοιχείο την ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΑΠΚ) έξι δρώμενων που τελούνται από αυτούς.

Σε συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων Καλαμπακίου, Μοναστηρακίου, Καλής Βρύσης και του Ιππικού συλλόγου Δοξάτου στα γραφεία της Αναπτυξιακής Δράμας, προγραμματίστηκαν διάφορες κοινές δράσεις και αποφασίστηκε η διοργάνωση Συνεδρίου – Συμποσίου το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ημερίδα για τον πολιτιστικό πλούτο του νομού

Αποφάσισαν εκτός των άλλων, την υλοποίηση μίας ημερίδας με θέμα: «Ο πολιτιστικός πλούτος του Νομού Δράμας, ανάδειξη και διαφύλαξη», ενταγμένης στον Πολιτιστικό Μάιο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε συνέχεια τοπικών εκδηλώσεων όπως οι ιπποδρομίες Δοξάτου, η λιτανεία για την καρποφορία στην Καλή Βρύση και ο εορτασμός της Ζωοδόχου Πηγής στο Μοναστηράκι.

Συνέδριο – Συμπόσιο το φθινόπωρο

Όσον αφορά στη διοργάνωση Συνεδρίου – Συμποσίου το φθινόπωρο, κύριοι στόχοι θα είναι η επιστημονική τεκμηρίωση των ενταγμένων στοιχείων στο ΕΕΑΠΚ, η συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων που υλοποιούν τα δρώμενα, η συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Νομού Δράμας και η  ένταξη σε υπερτοπικά δίκτυα.

Στη διοργάνωση θα κληθούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού που συντονίζει την όλη προσπάθεια της δικτύωσης σε επίπεδο χώρας.

Καταβάλλεται δε προσπάθεια από τους Συλλόγους, για την ένταξη των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που σχεδιάζουν σε προσκλήσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού ή και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το LEADER.