Κοινωνία

Ονειρούπολη-Πονειρούπολη-Παρακμιούπολη

Τρείς λέξεις στις οποίες συμπυκνώνεται όλη η εξελικτική πορεία της 18χρονης – πάλαι ποτέ –πρωτεύουσας των Χριστουγέννων.

Ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις που προοιωνίζονταν ένα μέλλον πετυχημένο και μοναδικό.

Δημιουργήθηκαν  βάσιμες ελπίδες, ότι γεννήθηκε επιτέλους ο θεσμός εκείνος ο οποίος θα έβγαζε τη Δράμα από την πολύχρονη αφάνεια και θα καταστούμε την ακριτική πόλη, έναν αξιόλογο χειμερινό τουριστικό προορισμό.

Λαμπερή, πρωτοποριακή, γεμάτη ζωή και νέες ιδέες.

Αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών. Η φρεσκάδα , η οξυδέρκεια και η σύγχρονη αισθητική αντίληψη των ιδρυτών της, δημιούργησαν το πρώτο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της  χώρας, με ευρωπαϊκό αέρα και χάρη.

Από Ονειρούπολη … Πονειρούπολη

Δυστυχώς, τα πρώτα χρόνια του θεσμού δεν ελήφθη η μέριμνα θωράκισης του, από τις γάγγραινες του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.

Η αδιαφάνεια, η διαπλοκή, η ρουσφετολογική προσέγγιση, κυριάρχησαν στον σχεδιασμό, την οργάνωση, το στήσιμο της γιορτής.

Η γεμάτης φως, ελπιδοφόρα Ονειρούπολη, σύντομα μετεξελίχτηκε σε μια σκοτεινή και δυσώδη … Πονειρούπολη.

Απευθείας αναθέσεις, «γκρίζες» χρηματοδοτήσεις, πολιτικά παιχνίδια, διαπλεκόμενα συμφέροντα και υποκριτικές συμπεριφορές ταλάνιζαν για χρόνια τον θεσμό, δημιουργώντας αφενός ένα κλίμα εσωστρέφειας και αφετέρου μία γενικότερη κατάσταση αμφισβήτησης του θεσμού στην ίδια την κοινωνία και τους φορείς, που την αγκάλιασαν με τόση αγάπη και ελπίδα τα πρώτα χρόνια.

Η φετινή παρακμιακή της εικόνα, δεν είναι απόρροια μιας αρνητικής συγκυρίας ούτε απροσδόκητη εξέλιξη.

Είναι η κατάληξη μιας χρόνιας απαξίωσης του θεσμού, το αποτέλεσμα μιας συνεχούς ολίσθησης, εξαιτίας της εμμονικής άρνησης των εκάστοτε διοργανωτών της, να εντοπίσουν την «κατρακύλα» και να βάλουν ένα τέλος στο καθεστώς της ρεμούλας, θέτοντας τις βάσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμού, στα πρότυπα Ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Δεν είναι μόνο ο Μαμσάκος υπεύθυνος της παρακμής

«Πλανώνται πλάνην οικτράν» όσοι θεωρούν ότι ο κ. Μαμσάκος και η δημοτική του αρχή, είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι αυτής της κατάληξης.

Η νυν Δημοτική Αρχή, με τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές που ακολούθησε και τις αψυχολόγητες επιλογές της, έβαλε το «κερασάκι στη τούρτα» και έσπρωξε με γρηγορότερους ρυθμούς την Ονειρούπολη, στο τέλμα.

Ευθύνες έχουν όλοι, γιατί γνώριζαν και συνέχιζαν με την ίδια τακτική.

Γιατί βολεύονταν από το «ομιχλώδες τοπίο» και ωφελούνταν απ’ τις αναθέσεις και τα ρουσφέτια.

Τα επιχειρήματα περί δημιουργίας και άλλων παρόμοιων διοργανώσεων στην χώρα, που λειτούργησαν ανταγωνιστικά στην δική μας Ονειρούπολη, έχουν ως στόχο να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τους πραγματικούς λόγους της παρακμιακής πορείας του θεσμού και να αποκρύψουν τις ευθύνες όλων όσων έπρεπε να την ανακόψουν και δεν το έκαναν.

Αν έπρατταν αυτό που έπρεπε όταν έπρεπε, όλα θα ήταν διαφορετικά στην Ονειρούπολη και τη Δράμα.

Κόψτε τον ομφάλιο λώρο της Ονειρούπολης από την εκάστοτε δημοτική αρχή

Έστω και τώρα όμως, την ύστατη στιγμή, οι υγιείς δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο – σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση –  μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δώσουν πνοή στο θεσμό.

Αρκεί να κόψουν τον ομφάλιο λώρο της από τον δήμο και την εκάστοτε δημοτική αρχή και να εγγυηθούν την αναδόμηση της, μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Όσο η λειτουργία της Ονειρούπολης θα είναι υπόθεση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ της Δημοτικής αρχής και όχι της τοπικής κοινωνίας,

όσο η ευθύνη της διοργάνωσης δεν θα ανήκει σε έναν αυτόνομο κι ανεξάρτητο φορέα διοικούμενο από τεχνοκράτες, με γνώσεις και σύγχρονες αντιλήψεις,

ο κατήφορος θα είναι μονόδρομος.

Η δημοτική αρχή Μαμσάκου έχει την μοναδική ευκαιρία να δώσει την σπίθα που χρειάζεται η Ονειρούπολη.

Έχει όμως την βούληση;

 

Σημείωση 1: Το μοναδικό υγειές κομμάτι της Ονειρούπολης, το οποίο πρέπει να διασωθεί και να φυλαχτεί ως «κόρην οφθαλμού», είναι οι εκατοντάδες πραγματικοί εθελοντές της, οι οποίοι ανιδιοτελώς προσέφεραν τα μέγιστα στον θεσμό, εισπράττοντας τις περισσότερες φορές, υποκρισία και δόλο.

Σημείωση 2: Αν και αποτελεί πεποίθηση μου ότι τίποτε δεν πρέπει να μένει κρυφό και όλα, είναι καλό να λέγονται την στιγμή που γίνονται, τήρησα την επιθυμία ορισμένων, να μιλήσουμε κριτικά για τον θεσμό μετά το πέρας του.

Άρης Γκέρτας