Κοινωνία

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: 149 προσφυγόπουλα από τη Δομή Δράμας, δεν έχουν μέσο να μετακινηθούν στα σχολεία τους

Με ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Δράμας ζητά άμεσα και με ευθύνη του κράτους να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης των προσφυγόπουλων προς τα σχολειά τους και τονίζει χαρακτηριστικά για τη Δράμα ότι οι 149 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δομή,  δεν έχουν μέσο να μετακινηθούν στα σχολεία τους!

Μεταξύ άλλων ζητά όλα τα προσφυγόπουλα που πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ,  ώστε να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν το Ατομικό Δελτίο Μαθητή και να μπορέσουν να εγγραφούν. Άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

 

Κανένα παιδί έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία!

Άμεσα και με ευθύνη του κράτους να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης των προσφυγόπουλων προς τα σχολειά τους.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, όλοι οι εργαζόμενοι, από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να φτάνουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας, έδειξαν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο και  άνοιξαν την αγκαλιά τους  για να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα σε σχολεία και γειτονιές.

Μαζί με το αίτημα για ανεμπόδιστη μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους και την καταδίκη της πολιτικής κυβερνήσεων  και ΕΕ που κρατάει εγκλωβισμένους χιλιάδες κατατρεγμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη χώρα μας, κάτω από άθλιους όρους, είναι καθοριστικός ο αγώνας  για διεκδίκηση προϋποθέσεων ουσιαστικής στήριξης και ένταξης των προσφυγόπουλων, ώστε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, να εξασφαλίσει όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και τις υποδομές, έτσι που ούτε ένα προσφυγόπουλο να μη μείνει χωρίς την εκπαίδευση που δικαιούται, εκτός παιδαγωγικής διαδικασίας.

Είχαμε αναδείξει την αναγκαιότητα της αποκλειστικής ευθύνης του κράτους να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους, να εξασφαλιστούν μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας όλα τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.λπ. Όλες, δηλαδή, οι προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, ώστε όλα τα προσφυγόπουλα να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και να προχωρά η ένταξή τους στο ελληνικό πρόγραμμα των σχολείων ή/και για τη μετάβαση και την ένταξή τους στη χώρα προορισμού τους.

Σήμερα, κι ενώ ξεκίνησε η  σχολική χρονιά για τους μαθητές, αποκλείονται  χιλιάδες προσφυγόπουλα από την εκπαιδευτική διαδικασία  μιας και δεν έχει  γίνει καμία από τις προβλεπόμενες ενέργειες στις οποίες εδώ και μήνες θα ‘πρεπε να ‘χει προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μετακίνησή των προσφυγόπουλων μαθητών από τις Δομές προς τα σχολειά που θα φοιτήσουν. Η ευθύνη βαραίνει τόσο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέπεια των παραπάνω είναι να βρίσκονται  εκτός σχολείου τα προσφυγόπουλα που μένουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών και στα Κέντρα Φιλοξενίας της ενδοχώρας, όπως και αυτό της Δράμας. Στη Δράμα οι 149 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Δομή  δεν έχουν μέσο να μετακινηθούν στα σχολεία τους!

Απαιτούμε :

— Άμεσα να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας τις διαδικασίες ώστε τ’ απαραίτητα κονδύλια να κατευθυνθούν στη μετακίνηση και στη στήριξη των υποδομών και των σχολικών επιτροπών.

— Όλα τα προσφυγόπουλα που πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ,  ώστε να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν το Ατομικό Δελτίο Μαθητή (ΑΔΥΜ) και να μπορέσουν να εγγραφούν. Άμεσα να παρθούν όλα τα μέτρα μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας (εμβόλια, εξετάσεις κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Εκπαίδευση.

Δράμα 13/ 9/ 2019