Κοινωνία

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή παράδοσης παραλαβής του κτιρίου των φυλακών Νικηφόρου

Πραγματοποιήθηκε  το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουνίου η επίσημη τελετή παράδοσης παραλαβής του κτιρίου των φυλακών Νικηφόρου Δράμας, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη

Συμπερασματικά από τις τοποθετήσεις όλων όσων μίλησαν στην εκδήλωση προκύπτει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προκηρυχτούν οι θέσεις εργασίας το συντομότερο δυνατόν για να μπορέσει να λειτουργήσει το Σωφρονιστικό Κατάστημα Νικηφόρου μέσα στο Φθινόπωρο, με πιθανό σενάριο τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Διευκρινίστηκε δε από όλους ότι για τις προσλήψεις θα είναι αποφασιστικής σημασίας το κριτήριο της εντοπιότητας.

Στην τελετή παρέστησαν ακόμα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, του ΚΙΝ.ΑΛ. Χαρά Κεφαλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Εισαγγελέας Εφετών Θράκης κ. Γεώργιος Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Δράμας κ. Χρήστος Χατζηκωνσταντίνου, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Δράμας κα Χρυσάνθη Λαθήρα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος και ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης και Διαχείρισης Κρίσεων Ιωάννης Σταλίκας.

Από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχος Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δαδούδης και άλλοι τοπικοί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το νέο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας να καταστεί «σχολείο» για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στο κοινωνικό σύνολο

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα κτίριο σύγχρονο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ένα από τα καλύτερα που διαθέτουμε ως Σωφρονιστικά Καταστήματα, ενώ επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της νέας αντεγκληματικής πολιτικής, φιλοδοξία είναι το νέο Κατάστημα Κράτησης Νικηφόρου Δράμας να καταστεί ένα «σχολείο» για την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στο κοινωνικό σύνολο.

 Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής: σωφρονιστικό στολίδι της Βορείου Ελλάδος

Στο χαιρετισμό της, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «…συνιστά ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια που κάνουμε για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και την αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης, όπως και στον αναγκαίο διαχωρισμό των κρατουμένων ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος τους. […] Το νέο Κατάστημα Κράτησης Δράμας θα αποτελέσει το σωφρονιστικό στολίδι της Βορείου Ελλάδος και θα συμβάλλει τα μέγιστα στην εν γένει βελτίωση και ανάπτυξη του σωφρονιστικού συστήματος της Χώρας μας.»

Σημειώνεται ότι το νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, με χωρητικότητα (600) ατόμων, ενώ προβλέπεται να απασχοληθούν (258) υπάλληλοι. Θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων παροχών- πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υγείας, εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καθώς και πολλαπλές εκπαιδευτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις.