Υγεία

Πρωτοποριακή θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος, στο ΑΧΕΠΑ – Συνέντευξη του καθηγητή Ιωάννη Ιακώβου

Έλληνες καθηγητές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ πραγματοποιούν με επιτυχία μια πρωτοποριακή θεραπεία για την αντιμετώπιση ανεγχείρητων πρωτοπαθών ή μεταστατικών όγκων του ήπατος, την λεγόμενη Επιλεκτική Εσωτερική Θεραπευτική Ακτινοβόληση (SIRT – Selective Internal Radiation Therapy) γνωστή και ως Ραδιοεμβολισμός.

«Οι ασθενείς ανάλογα με το είδος βλάβης του ήπατος, είτε ανακουφίζονται από τα συμπτώματα είτε θεραπεύονται εξ ολοκλήρου» είπε μεταξύ άλλων στον ALPHA NEWS 95,5 ο Διευθυντής-Καθηγητής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ, Ιωάννης Ιακώβου, αναφερόμενος στην καινοτόμα θεραπεία για τον καρκίνο του ήπατος.

O Διευθυντής-Καθηγητής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ, Ιωάννης Ιακώβου

Σε ποιους απευθύνεται

Η θεραπεία αναφέρεται τόσο σε πρωτοπαθείς καρκίνους του ήπατος – κυρίως ηπατοκυτταρικά καρκινώματα- όσο και σε μεταστατικούς όγκους του ήπατος, σε ασθενείς που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής, μπορεί να συνδυαστεί με διάφορα χημειοθεραπευτικά σχήματα ή και ως μονοθεραπεία με διαστήματα διακοπής της χημειοθεραπείας, καθώς επίσης και ως εναλλακτική θεραπεία σε περιπτώσεις που η εφαρμογή των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων δεν έχει φέρει κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα.

Το φάρμακο υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια, αλλά η χρήση του είναι ακόμα εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς έχει εξυπηρετηθεί ως τώρα διψήφιος αριθμός ασθενών σε ορισμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία της Αθήνας και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Για την πραγματοποίησή της στο ΑΧΕΠΑ προηγήθηκε πολύ λεπτομερής και χρονοβόρα διαδικασία πιστοποίησης του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής και έγκρισης του ραδιοφαρμάκου από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ενώ εξασφαλίστηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός στο Εργαστήριο Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Υπερ-εκλεκτική στόχευση

Όπως εξηγεί ο κ. Ιακώβου, το ήπαρ έχει την ιδιαιτερότητα, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα όργανα του σώματός μας, να τρέφεται και από την ηπατική αρτηρία και από την ηπατική φλέβα.

Ωστόσο, οι καρκινικές βλάβες (οι πρωτοπαθείς όγκοι και οι μεταστάσεις) έχουν το χαρακτηριστικό ότι τρέφονται μόνο από την ηπατική αρτηρία. Σε αυτή την αρτηρία στοχεύει η θεραπεία με το ραδιοφάρμακο, που αποτελείται από μικροσφαιρίδια ρητίνης, με μέση διάμετρο περίπου 30 μικρόμετρα, επισημασμένα με ραδιενέργεια και συγκεκριμένα με ραδιενεργό Ύτριο90.

«Τεχνικά, ο επεμβατικός ακτινολόγος προσπαθεί με έναν μικροκαθετήρα να προσεγγίσει όσο γίνεται πιο εκλεκτικά τις πολύ μικρές αυτές αρτηρίες που είναι υπεύθυνες για την άρδευση του όγκου ή της μετάστασης. Κι όταν καταφέρουμε να τις προσεγγίσουμε ανατομικά, από αυτόν τον μικροκαθετήρα εμείς εγχέουμε τις μικρόσφαιρες, οι οποίες έρχονται κατά κάποιον τρόπο και ‘αποκλείουν’ εν μέρει την αιμάτωση της βλάβης», λέει ο καθηγητής και προσθέτει: «Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να ακτινοβολούμε τη βλάβη με πολύ υψηλές δόσεις, αλλά αυτό να το κάνουμε υπέρ-εκλεκτικά.

Αυτό σημαίνει ότι ελαχιστοποιούμε την ακτινοβόληση του υγιούς ηπατικού παρεγχύματος και γλιτώνουμε τα οποιαδήποτε ανεπιθύμητα αποτελέσματά της».

Ακούστε τη συνέντευξη του Διευθυντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ, Ιωάννης Ιακώβου στον ALPHA NEWS 95,5: