Πολιτική

Πόλη+Ζωή για ΔΕΚΠΟΤΑ: μηχανορραφίες για να σωθεί το “βάζο με το μέλι” – Ποιοι δεν θέλουν την εκκαθάριση;

Για γκάφες της δημοτικής αρχής Δράμας και του δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου αλλά και μηχανοραφίες στην κατεύθυνση να μην γίνει η εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Δράμας, αναφέρεται δελτίο τύπου της παράταξης Πόλη και Ζωή.

Η παράταξη καταγγέλλει ότι είναι απογοητευτικά λυπηρό και προκλητικά αισχρό, άνθρωποι που θεωρητικά αγωνίζονται για ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τόσες μηχανορραφίες.

Η Πόλη και Ζωή τονίζει ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί αναφορά σχετικά με την υπόθεση και θα αναζητηθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όλων όσοι έχουν εμπλακεί και με ενέργειες ή παραλείψεις τους συνετέλεσαν στην προσπάθεια ακύρωσης της βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Δελτίο τύπου

Της ΔΕΚΠΟΤΑ … το κατάντημα

Όλες οι μηχανορραφίες για να σωθεί το ‘βάζο με το μέλι’

Ποιοι δεν θέλουν την εκκαθάριση;

Οι εξελίξεις στο θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ, ΝΠΙΔ του Δήμου Δράμας, θα μείνουν στην ιστορία ως παράδειγμα μηχανορραφίας και ευτελισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του Δραμινού Λαού και αποτελούν σήμερα πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, είχαν εκφράσει προεκλογικά τη βούλησή τους να καταργηθεί η ΔΕΚΠΟΤΑ. Η βούληση αυτή επαναβεβαιώθηκε επίσημα μετά τις δημοτικές εκλογές. Από τότε και μετά ξεκίνησαν οι μηχανορραφίες της Διοίκησης του Δήμου Δράμας. Οι μηχανορράφοι στο Δήμο Δράμας έγραφαν σενάρια τα οποία προωθούσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Η βούληση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας υλοποιήθηκε μετά την πραγματοποίηση της χειρότερης Ονειρούπολης 2019-2020, από τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, ίσως τον καταλληλότερο, ανάλογα πώς βλέπει κανείς τη διαχείριση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Αλλιώς είναι αν τη βλέπεις ως ‘το βάζο με το μέλι’.

Οι εξελίξεις έχουν ως εξής:

  1. Με στόχο να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση, νομοθετείται η υποχρέωση να διαθέτει πλειοψηφία των 2/3 των μελών του δημοτικού συμβουλίου η απόφαση για κατάργηση ΝΠΔΔ. Γκάφα πρώτη! Τους διέφυγε ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν είναι ΝΠΔΔ, αλλά ΝΠΙΔ. Αποτυχία της πρώτης μηχανορραφίας. Ολοταχώς για τη δεύτερη.
  2. Με στόχο να μην μπορεί να υλοποιηθεί η απόφαση, νομοθετείται στις 11 Μαρτίου 2020 (Ν. 4674/2020, ΦΕΚ 53Α) η υποχρέωση να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για να καταργηθεί ένα ΝΠΙΔ. Γκάφα δεύτερη! Δεν πρόκαναν. Η απόφαση είχε ήδη ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 22-1-2020, ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 (ΑΠ 1406) είχε ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης η νομιμότητά της και βρέθηκε απολύτως νόμιμη.Αποτυχία και της δεύτερης μηχανορραφίας. Ολοταχώς για την τρίτη.
  3. Για να μην υλοποιηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας, αποστέλλει στις 9 Μαρτίου 2020 επιστολή προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ και επομένως, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 7 του άρθρου 11 του 4674/2020 (ΦΕΚ 53Α, 11-3-2020) δεν μπορεί να καταργηθεί. Γκάφα Τρίτη! ΟΛΚΗΣ!!! Η επιστολή Μαμσάκου προηγείται χρονικά της δημοσίευσης και ισχύος του Νόμου!!!!!!
  4. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –Θράκης, και συγκεκριμένα η Προϊσταμένη στο Τμήμα Διοικητικό – Οικονομικό Δράμας κ. Κυριακίδου Μαρία, αντί ως όφειλε να έχει αποστείλει για δημοσίευση στο ΦΕΚ την από 22-1-2020 απόφαση του ΔΣ Δράμας, την έγκριση νομιμότητας της οποίας η ίδια υπέγραψε στις 25-2-2020, αποφασίζει δύο περίπου μήνες μετά (ΑΠ 2742/14-4-2020) να θέσει την δική της απόφαση στο Αρχείο χωρίς να την ανακαλέσει, απλώς με ένα διάτρητο  έγγραφό της !!!!!!!

Η απόφαση να δοθεί αναδρομική ισχύς στο νόμο 4674/11-3-2020, χωρίς αυτό να προβλέπεται, ενέχει ευθύνες για όποιον την έλαβε. Όπως και η πρωτοβουλία κρατηθεί για δύο μήνες και να μην προωθηθεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, η οποία κρίθηκε νόμιμη από την ίδια την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και συνεχίζει να ισχύει, αφού ουδέποτε ανακλήθηκε. Δεν νομίζουμε βέβαια ότι πρόκειται για ΓΚΑΦΑ!!! Αν παρά ταύτα πρόκειται για λάθος, υπάρχει ελάχιστο περιθώριο για να διορθωθεί. Πολύ σύντομα θα κατατεθεί αναφορά για όλα τα τραγικά συμβάντα σχετικά με την υπόθεση και θα αναζητηθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όλων όσοι έχουν εμπλακεί και με ενέργειες ή παραλείψεις τους συνετέλεσαν στην προσπάθεια ακύρωσης της βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Είναι απογοητευτικά λυπηρό και προκλητικά αισχρό, άνθρωποι που θεωρητικά αγωνίζονται για ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τόσες μηχανορραφίες.

Τέτοιες ενέργειες και αποφάσεις έχουν συντελέσει στη διαμόρφωση της αντίληψης ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική ενδιαφέρονται μόνο για το ‘βάζο με το μέλι’!

Δική μας απόφαση είναι να γίνει ευρέως γνωστή κάθε πτυχή τους θέματος, να κινηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία για υλοποίηση της από 22-1-2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους ευθύνονται για την μη υλοποίησή της.

Μετά από όλα αυτά καταλαβαίνουμε όλοι μας ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται την εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ ώστε να πέσει άπλετο φως στα οικονομικά της από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα.

Τέλος, διαμαρτυρόμενοι για τον ευτελισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τόσο στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, όσο και ευρύτερα.

Πρώτη μας πρωτοβουλία θα είναι  η μη συμμετοχή μας στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κατήφορος και ο ευτελισμός πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο!!!