Κοινωνία

Στη Δράμα το “αρνοπάζαρο” – Στα 8-8,5 ευρώ η τιμή του κιλού για τους κτηνοτρόφους

Στη Δράμα σήμερα πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο «αρνοπάζαρο» από το οποίο κατά το παρελθόν διαμορφώνονταν οι τιμές με τις οποίες οι κτηνοτρόφοι διαθέτουν τα αμνοερίφια για την Ανάσταση.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να φθίνει και να έχει πτωτική πορεία, δεδομένου ότι – όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι – οι τιμές έχουν διαμορφωθεί εδώ και αρκετό καιρό με βασικό παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά και επειδή μειώνονται συνεχώς οι κτηνοτρόφοι.

Οι τιμές φαίνεται να διαμορφώνεται στα 8,5 ευρώ το κιλό στο κατσίκι και στα 8 ευρώ στο αρνί, για τους κτηνοτρόφους. Βέβαια, οι κτηνοτρόφοι ζητούν 10 ευρώ δεδομένου – όπως ισχυρίζονται – του υψηλού κόστους παραγωγής και των τεράστιων εξόδων. Βασικό χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ο πολύ μειωμένος αριθμός αμνοεριφίων εξαιτίας του γεγονότος ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι στράφηκαν σε άλλες μορφές εργασίας γιατί δεν μπόρεσαν να αντέξουν τα δυσβάστακτα κόστη.

Στα 8,5 ευρώ η τιμή για κατσίκι – στα 8 ευρώ η τιμή για αρνί 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας Μιχάλης Ψαλτικίδης ανέφερε πως υπολογίζει ότι το αρνί και το κατσίκι θα φτάσει στο καλάθι του νοικοκυριού τα 13, 14 ή και 15 ευρώ το κιλό ανάλογα από πού θα το αγοράσει ο καταναλωτής.

«Αν ο κ. Σκρέκας και η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει ο καταναλωτής το κατσίκι στα 10 ευρώ, τότε να επιδοτήσει την τιμή. Δεν μπορεί αν το κάνει αυτό σε βάρος μιας επαγγελματικής ομάδας που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά.

Να σταματήσουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Το μεγάλο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων από άλλες χώρες, έθιξε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Προσοτσάνης Κώστας Ακριτίδης, ο οποίος μίλησε για εχθρικές πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι στους Κτηνοτρόφους.