Ενδιαφέροντα

Στη Θάσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Αρχιεπίσκοποι Ελλάδος και Ουκρανίας

Θερμή ήταν η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θάσο, ο οποίος συνοδεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο και τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιο.

Προσκεκλημένοι της Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου υποδέχθηκαν και συνόδευσαν την εικόνα της Σύναξης των εν Θάσω Αγίων, στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας Θάσπου, όπου τελέστηκε δοξολογία. Είναι ο πρώτος επίσημος εορτασμός των έξι αγίων της Θάσου η μνήμη των οποίων τιμάται κάθε πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Το βράδυ του Σαββάτου ο δήμος Θάσου, σε ειδική τελετή στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, ανακύρηξε επίτιμους δημότες του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Στην ευχαριστήρια ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας του Περιβάλλοντος, “να μην λεηλατούμε τον οίκο του Ανθρώπου”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Επεσήμανε ότι η εκκλησία δεν αναμειγνύεται στην πολιτική, ωστόσο ο λόγος της υπέρ του ανθρώπου και του κόσμου του, οι προσπάθειες και οι παρεμβάσεις της για την υποστήριξή του, οδηγούν στην εδραίωση του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της ειρήνης.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Πατριαρχική θεία λειτουργία.

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Θάσο περιλαμβάνει επίσκεψη στην Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Μαριές και την Ονοματοδοσία προς τιμήν του, οδού στα Λιμενάρια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συνεχίσει την επίσκεψή του στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη την Δευτέρα.