Πολιτισμός

Στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά κάλαντα Καλαμπακίου – Συνέντευξη της Α. Θεοδωρίδου

Τα θρακιώτικα παραδοσιακά κάλαντα Καλαμπακίου που έχουν εγγραφεί στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδος, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μητρόπολης Δράμας.

«Τρεις γενιές καλαντιστών θα τραγουδήσουν τα κάλαντα όπως αυτά ψάλλονται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στο Καλαμπάκι Δράμας» ανέφερε σε συνέντευξη της στον ALPHA NEWS 95,5 η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Αθανασία Θεοδωρίου.

«Τα κάλαντα που ψάλλονται τη νύχτα των Χριστουγέννων από ομάδες ανύπαντρων ανδρών αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά των προσφύγων από το Κρυόνερο Ανατολικής Θράκης. Αποτελούν μια ενότητα δέκα τραγουδιών που εκτός από την αναγγελία του χαρμόσυνου γεγονότος της γέννησης του Θεανθρώπου προχωρούν πιο μακριά, έως τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Σε κάθε τους στίχο αποτυπώνεται η βαθιά θρησκευτικότητα των προγόνων μας»

Εκτός από τα κάλαντα έχουν εγγραφεί στο ευρετήριο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Ελλάδος, το κουρμπάνι και η Καλογεροδευτέρα.

«Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική για την Κοινότητα αναγνώριση που μας κάνει όλους ακόμα πιο υπερήφανους για τα έθιμα που καταφέραμε όχι απλά να διαφυλάξουμε αλλά να αποτελούν σήμερα στοιχεία της κοινής μας ταυτότητας και ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τη συνέντευξη της κας Θεοδωρίδου στον ALPHA NEWS 95,5