Πολιτική

Την έλλειψη κόμβων με είσοδο/έξοδο στο νέο δρόμο Δράμας–Καβάλας καταγγέλλει η Περιφερειακή Σύνθεση

Την έλλειψη κόμβων με είσοδο / έξοδο στο νέο δρόμο Δράμας – Καβάλας διαπίστωσε και επεσήμανε η περιφερειακή παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι κάτοικοι που εγκαταβιούν στο μέσο της οδού θα πρέπει να οδηγούν αρκετά χιλιόμετρα περισσότερα ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στον νέο δρόμο και να κατευθυνθούν στον προορισμό τους.

Έτσι π.χ. ο κάτοικος του Αγίου Αθανασίου που επιθυμεί να φθάσει στην Καβάλα θα πρέπει είτε να πηγαίνει πρώτα ως την Δράμα (περίπου) για να μπει στον δρόμο και να πάει στην Καβάλα,  καθώς οι μόνοι κόμβοι που προβλέπονται βρίσκονται στα δύο άκρα του δρόμου.

Περιφερειακή Σύνθεση: δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την πορεία του έργου και την προσδοκώμενη πορεία ολοκλήρωσής του

Στην χθεσινή (27/07) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της αλλαγής της κατηγοριοποίησης της οδού «Ε61, Καβάλα – Δράμα» και του χαρακτηρισμό της, πλέον, ως «Εθνική Οδός δευτερεύοντος δικτύου». Σημειώνεται ότι η προηγούμενη απόφαση του Π.Σ. χαρακτήριζε την Ε61 «Καβάλα – Δράμα» ως Εθνική Οδό του πρωτεύοντος δικτύου.

Πέρα, όμως, από αυτό, κατά την χθεσινή συζήτηση του θέματος αποκαλύφθηκαν δύο τεράστιες παραλείψεις της διοίκησης της Περιφέρειας, οι οποίες σαφώς και θα έχουν επιπτώσεις τόσο στους πολίτες της Π.Ε. Δράμας και της Π.Ε. Καβάλας, όσο και στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Διαπιστώθηκε ότι πρώτον δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την πορεία του έργου και την προσδοκώμενη πορεία ολοκλήρωσής του, όπως επίσης, προφανώς, δεν υπάρχει και κάποιος απολογισμός της πορείας του έργου κατά τα τελευταία δύο χρόνια της διοίκησης της Περιφέρειας.

Επιπλέον όμως το τραγικό είναι ότι χθες διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει κόμβος με είσοδο / έξοδο στον δρόμο αυτό στην μέση της διαδρομής καθώς οι μόνοι κόμβοι που προβλέπονται βρίσκονται στα δύο άκρα του.

Αυτό σημαίνει πως αφενός αποκλείεται ο ενταγμένος στην Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων και αφετέρου οι κάτοικοι που εγκαταβιούν στο μέσο της οδού θα πρέπει να οδηγούν αρκετά χιλιόμετρα περισσότερα ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στον νέο δρόμο και να κατευθυνθούν στον προορισμό τους. Έτσι π.χ. ο κάτοικος του Αγίου Αθανασίου που επιθυμεί να φθάσει στην Καβάλα θα πρέπει είτε να πηγαίνει πρώτα ως την Δράμα (περίπου) για να μπει στον δρόμο και να πάει στην Καβάλα, όπως και ο κάτοικος των Φιλίππων θα πρέπει πρώτα να οδηγεί ως τον Αμυγδαλεώνα για να μπορέσει μετά να φθάσει στην Δράμα. Ενώ οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων θα πρέπει να ακολουθούν την παλαιά οδό με τα γνωστά προβλήματα που την διέπουν για να φθάσουν εκεί.

Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως η διοίκηση της Περιφέρειας και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν πιο είναι το αναπτυξιακό συμφέρον της Περιφέρειας και έτσι αρκούνται είτε στην αλλαγή των λαμπτήρων και στα υπόλοιπα αυτονόητα πράγματα, είτε εκτελούν μόνο ό,τι τους ζητάει η κεντρική εξουσία (τα υπουργεία, η Εγνατία Οδός ΑΕ κοκ) π.χ. την αλλαγή της κατηγορίας του δρόμου.

Η παράταξή μας ζήτησε από την διοίκηση να εισάγει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση ώστε να συζητηθούν όλες οι πτυχές του θέματος και να γίνει μία προσπάθεια έστω και εκ των υστέρων να περισωθεί ό,τι περισσότερο είναι δυνατόν για το καλό και την ανάπτυξη της περιοχής μας.