Life

Υπόγειες εξορύξεις μαρμάρου στον Βώλακα

Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης ενημερώνει ότι με νέα υπουργική απόφαση αναιρείται η οριζόντια απαγόρευση εκμετάλλευσης λατομείων εντός της προστατευόμενης περιοχής στον Βώλακα και ανοίγει πλέον ο δρόμος για υπόγειες εξορύξεις μαρμάρου στην περιοχή, η οποία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπο καθεστώς προστασίας Natura 2000.

Κρίνει την εξέλιξη αυτή ως θετική για τον κλάδο εξόρυξης μαρμάρων γενικότερα και ειδικότερα για το λατομικό κέντρο  του Βώλακα.

Η μέθοδος των υπόγειων εξορύξεων θεωρείται  φιλική προς το περιβάλλον δεδομένου οτι δεν πραγματοποιείται επέμβαση   στο   εξωτερικό   περιβάλλον   και   δεν προκαλείται       οπτική   και     αισθητική   ρύπανση.

Πρόκειται για   μια πρωτοποριακή   μέθοδος   που   εξασφαλίζει   την   προστασία   του περιβάλλοντος.

Όμως έχει κινδύνους που θα πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη σχολαστικότητα για να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, κυρίως σε θέματα ασφάλειας εργαζομένων.

Η φωτογραφία είναι από υπόγειες εξορύξεις στην Ιταλία

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης

Προώθηση υπόγειας εξόρυξης στο προστατευόμενο τοπίο του Βώλακα

Μια θετική εξέλιξη για τον κλάδο εξόρυξης μαρμάρων και ειδικότερα για το λατομικό κέντρο  του Βώλακα  είναι η τροποποίηση της απόφασης  του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, αναφορικά με το προστατευόμενο τοπίο  στην περιοχή του Βώλακα.

Σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση αναιρείται η οριζόντια απαγόρευση εκμετάλλευσης λατομείων εντός της προστατευόμενης περιοχής ανοίγοντας τον δρόμο για τις υπόγειες εξορύξεις καθώς αυτή η μέθοδος δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί με το προηγούμενο καθεστώς.

Η τροποποίηση αυτή δεν αναιρεί το καθεστώς προστασίας του προστατευόμενου τοπίου του  Βώλακα,   καθώς η περιοχή αυτή εντάσσεται στο καθεστώς προστασίας των ζωνών Natura 2000 που περιλαμβάνει τόσο την  ειδική ζώνης διατήρησης GR 1140004 και την  ζώνη ειδικής προστασίας GR 1140009 και τμήμα της αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας.