Ενδιαφέροντα

50 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα σύνορα Βουλγαρίας – Ελλάδας

H δημιουργία 50 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε περιοχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας κοντά στα σύνορα, είναι ο απώτερος στόχος ενός νέου έργου.

Στην Ανατολική Μακεδονία θα δημιουργηθούν σταθμοί σε δρόμους οι οποίοι συνδέουν το Σαντάνσκι με τις Σέρρες, το Γκότσε Ντόλτσεφ με τη Δράμα και την Καβάλα.

Επιπλέον, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να εγκατασταθούν σε Δράμα, Ελευθερούπολη, Καβάλα, Θάσο, Κάτω Νευροκόπι, καθώς και σε άλλες κωμοπόλεις και χωριά ενδιάμεσα.

Πρόκειται για το έργο E.VE.CR.I, με τον διακριτικό τίτλο «Local-e», στο οποίο μετέχει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA/IMET-GR), με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου, ένα βασικό ζήτημα για την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων είναι η έλλειψη ενός συνεχώς προσβάσιμου, εύχρηστου και ευρέως διαδεδομένου δικτύου σημείων φόρτισης. Για περιοχές κοντά στα σύνορα, όπου γίνονται πολλά ταξίδια προς τη γειτονική Βουλγαρία, η δυνατότητα χρήσης του δικτύου φόρτισης της άλλης χώρας είναι πρωταρχικής σημασίας.

Οι 50 σταθμοί φόρτισης (25 σε κάθε πλευρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων) θα χωροθετηθούν στην Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία- Θράκη στην Ελλάδα και στη Νοτιοδυτική και Νότια Κεντρική Βουλγαρία, σε δρόμους οι οποίοι συνδέουν το Πέτριτς και το Σαντάνσκι με τις Σέρρες, το Γκότσε Ντόλτσεφ με τη Δράμα και την Καβάλα, το Σμόλιαν και το Ζλάτογκραντ με την Ξάνθη, το Κάρτζαλι με την Κομοτηνή και το Σβίλενγκραντ με την Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον, σταθμοί φόρτισης αναμένεται να εγκατασταθούν σε Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ελευθερούπολη, Καβάλα, Κάτω Νευροκόπι, Κομοτηνή, Ορεστιάδα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Θάσο, Ξάνθη, Μπάνσκο, Μπλαγκόεβγκραντ, Ντόσπατ, Γκότσε Ντέλτσεφ, Κάρτζαλι, Μόμτσιλγκραντ, Πετριτσμοράνσκι, Σαντάνσκι, Σβίλενγκραντ, Βέλιγκραντ, Ζλάτογκραντ, καθώς και σε διαδρομές με κωμοπόλεις και χωριά ανάμεσά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ