Κοινωνία

Antonov: Ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί – Δεν ανιχνεύθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Oλοκληρώθηκε η επιχείρηση ανάσυρσης των 8 σορών από την περιοχή που συνετρίβει το Antonov.  Όπως έγινε γνωστό δεν υπάρχουν επικίνδυνες ή τοξικές ουσίες στον τόπο που έπεσε το αεροπλάνο σύμφωνα με την αυτοψία που έκανε ειδική ομάδα του στρατού.

Ακόμα έγινε γνωστό ότι έχουν σταλεί δείγματα από το έδαφος, τη χλωρίδα και το αρδευτικό νερό στο χημείο του κράτους.

Πυροσβεστικές δυνάμεις, νωρίς το απόγευμα, ξεκίνησαν την επιχείρηση απομάκρυνσης των σορών του 8μελους πληρώματος του αεροσκάφους Adonov, με τους 11,5 τόνους πυρομαχικών, στο σημείο της συντριβής, ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι.

Πρώτο μέλημα των αρχών ήταν να ανοίξει ο Στρατός ασφαλή διάδρομο, με την εξέταση του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες, προκειμένου πυροσβέστες και πυροτεχνουργοί να αρχίσουν την έρευνα στο σημείο της συντριβής.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός: «σύμφωνα με τις μετρήσεις στον χώρο του ατυχήματος δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Αυτή την στιγμή συμμετέχει ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη σορός που εντόπισε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος – drone – ήταν άθικτή, καθώς εκτιμάται πως κατά την διάρκεια της πρόσκρουσης εκτοξεύτηκε και πετάχτηκε μακριά.

Κάθε σορός ή μέλη αυτών που εντοπίζονται και απομακρύνονται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο απολύμανσης.

«Θα παραληφθούν οι σοροί ώστε να μεταφερθούν στην Κομοτηνή για ιατροδικαστική εξέταση η οποία θα γίνει άμεσα, από ένα γραφείο τελετών που υπάρχει σύμβαση με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» ανέφερε ο Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία θα ξεκινήσουν οι πυροτεχνουργοί τον έλεγχο περιμετρικά για τα πυρομαχικά.