Κοινωνία

Να μην καταργηθεί το Πρωτοδικείο Δράμας–Κινητοποιήσεις Δικηγόρων-Ο Α. Πούλιος στον ALPHA NEWS 95,5

Σε κινητοποιήσεις κατέρχονται οι δικηγόροι της Δράμας σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας σθεναρά στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται δικαστήρια σε πολλές επαρχιακές πόλεις.

Σε συνέντευξη του στον ALPHA NEWS 95,5 ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος δήλωσε ότι απαιτείται εγρήγορση και συστράτευση των τοπικών φορέων προκειμένου να αποτραπεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατάργησης του πρωτοδικείου Δράμας και εξέφρασε την αντίθεση του στην επερχόμενη υποβάθμιση της δικαιοσύνης.

Ο κ. Πούλιος τόνισε ότι ο δικηγορικός σύλλογος Δράμας αναλαμβάνει πλέον πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενημέρωσης των τοπικών παραγόντων αλλά και συσπείρωσης τους προκειμένου να αντιδράσουν στην περίπτωση να καταργηθεί το πρωτοδικείο Δράμας ή να συγχωνευθεί με κάποιο άλλο σε γειτονική πόλη.

Αν και τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί συγκεκριμένη πρόταση από το υπουργείο, σημείωσε πως η τοπική κοινωνία πρέπει να είναι έτοιμη να αντιδράσει σε κάθε ενδεχόμενο και έκρινε πως μια μελλοντική κατάργηση του πρωτοδικείου Δράμας θα είναι τεράστιο πλήγμα όχι μόνο για τους επαγγελματίες δικηγόρους αλλά κυρίως για τον κόσμο, ο οποίος θα αναγκάζεται να διανύει χιλιόμετρα και να ταλαιπωρείται.

Ακούστε τη συνέντευξη του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον ALPHA NEWS 95,5:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 8-4-2022 (ΘΕΜΑ 1Ο)

Δράμα 8-4-2022

Το Δ. Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, αφού έλαβε υπ` όψιν του την από 2-4-2022 απόφαση της Ολομελείας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και την άτυπη ενημέρωση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, αναφορικά με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης διατάξεις του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών,  οι οποίες επιχειρούν να θέσουν σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποφάσισε τα εξής:

Α) Την προειδοποιητική αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, πέντε (5) εργασίμων ημερών, αρχομένη από 11-4-2022 μέχρι και 15-4-2022, από όλες τις δίκες (πολιτικές, διοικητικές, ποινικές), στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο ως ενάγων – εκκαλών – αιτών – προσφεύγων ή προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Β) Την  αποχή  των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας  από τις ποινικές δίκες α’  βαθμού, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, από 11-4-2022  μέχρι κα 15-4-2022. Εξαιρούνται οι υποθέσεις που έχουν συμπληρώσει εξαετία (όταν αφορούν πλημμέλημα) ή δεκαπενταετία (όταν αφορούν κακούργημα) και δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό, καθώς και όσες αφορούν σε κρατουμένους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 14 μήνες προσωρινής κρατήσεως.

Γ) Την γνωστοποίηση σε όλους τους συναδέλφους της συμπεριφοράς του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος νομοθετεί ερήμην του δικηγορικού σώματος για θέματα που αφορούν στο δικηγορικό σώμα, πρώτον, χωρίς καμία διαβούλευση, δεύτερον, εις βάρος του δικηγορικού σώματος και της δικαιοσύνης και τρίτον, εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, σύμφωνα με την εκάστοτε επικαιρότητα.

Ο κ. Υπουργός πρόκειται να εισαγάγει προς ψήφιση νομοσχέδιο που αφορά στον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, διά του οποίου θα ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα, όπως η αρμοδιότητα κατάργησης Ειρηνοδικείων, Πρωτοδικείων, Διοικητικών Πρωτοδικείων κλπ. (η οποία μεταφέρεται από τα κατά τόπους Εφετεία στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικράτειας), προκειμένου να υλοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον νέο δικαστικό  χάρτη της χώρας, ο σχεδιασμός του οποίου ανετέθη, κατά δήλωση του ιδίου ενώπιον της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, στην Παγκόσμια Τράπεζα, χωρίς καμία διαβούλευση με τον νομικό κόσμο της πατρίδας μας.

Η αναδιαμόρφωση, ήτοι επί της ουσίας ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των Δικαστηρίων των επαρχιακών πόλεων και η συγχώνευσή τους με Δικαστήρια μεγάλων αστικών κέντρων, και μάλιστα υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας που λειτουργεί με καθαρά οικονομικά κριτήρια, είναι προφανές ότι πλήττει ευθέως τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά απαράδεκτων νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως:

Η υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, το δικαστικό ένσημο με αναδρομική ισχύ, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και το σύστημα των 100 ημερών, ο πτωχευτικός κώδικας, οι περίφημες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, η θεσμοθέτηση ειδικής αρμοδιότητας στα δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ο αριθμητικός περιορισμός σελίδων δικογράφων στο ΣτΕ, η παντελής αδιαφορία στην οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων την περίοδο της πανδημίας, οι ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών (με την εισαγωγή νέων αδικημάτων, όπως πλαίσια ποινών, αδίκημα περί διασποράς ψευδών ειδήσεων, οπαδική βία, α. 187 παρ.6 ΠΚ), που αιφνιδίασαν το σύνολο του νομικού κόσμου και ταλαιπωρούν με την προχειρότητά τους  καθημερινά όσους εμπλέκονται στην απονομή της δικαιοσύνης, δημιουργώντας έτι περαιτέρω ανασφάλεια δικαίου

Σε όλα τα ανωτέρω, επιχειρείται επιπλέον να προστεθεί η περαιτέρω αποδόμηση της προφορικής διαδικασίας με την αντικατάστασή της με ηλεκτρονικής μορφής μέσα (τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο επιβοηθητικά), με την πραγματοποίηση τηλεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων που περιορίζουν την φυσική παρουσία των διαδίκων και των δικηγόρων στα δικαστήρια και οδηγούν ουσιαστικά στην κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας με τους κινδύνους που εγκυμονεί στην απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, εκφράζει την ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ στην επερχόμενη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, δηλώνει ότι σε περίπτωση υλοποιήσεως των προωθούμενων, ως ανωτέρω, σχεδιασμών θα αντιδράσει από κοινού με όλους του Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, με κάθε μέσο και τρόπο, ζητά δε, την άμεση ανάκληση των σχεδίων της Κυβέρνησης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο αυτού να αναλάβει εκστρατεία ενημέρωσης των Βουλευτών της Π.Ε. Δράμας, των αιρετών της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης αλλά και των δραμινών πολιτών για τον κίνδυνο που ενέχει η διαδικασία συγχώνευσης δικαστικών σχηματισμών, τόσο για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης όσο και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Στη συνεδρίαση παρευρέθη, κατόπιν δικής του επιθυμίας, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας  κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο οποίος υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης και συντονισμού των φορέων της Περιφέρειας, για το ζήτημα της κατάργησης – συγχώνευσης δικαστικών σχηματισμών στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.

Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας αποφάσισε ομόφωνα τη σύγκληση Έκτακτης Ενημερωτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του την Τετάρτη 13-4-2022 και ώρα 12:30 μ.μ. στην αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Δράμας με θέμα «Ενημέρωση για το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» και την επιχειρούμενη συγχώνευση δικαστικών σχηματισμών στη Χώρα μας.

 

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Αναστάσιος Μ. Πούλιος                                             Γεώργιος Διβανίδης