Life

Ένωση Κυριών Δράμας: Σεμινάριο για τη θεραπεία του ατόμου που ασκεί έμφυλη βία – Συνέντευξη της ψυχολόγου Μ. Γαλανοπούλου

Η έμφυλη βία είναι ένα καθημερινό, παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο πλήττει ως επί το πλείστον γυναίκες και κορίτσια. Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλη βία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά τους.

Οι άμεσες συνέπειές της έμφυλης βίας είναι πολλές.

Απειλεί κυρίως τη σωματική υγεία των γυναικών και των ατόμων, που την έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν από αυτή αλλά όμως περιλαμβάνει και οποιαδήποτε πράξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα όσων την υφίστανται, όπως οι απειλές, ο εξαναγκασμός και η στέρηση ελευθερίας.

Σεμινάριο για τη θεραπεία του ατόμου που ασκεί έμφυλη βία

 

Από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου στην Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. πραγματοποιήθηκε ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που αφορούσε στη θεραπεία του ατόμου που ασκεί έμφυλη βία.

Η εκπαίδευση έγινε από τον νορβηγικό φορέα “Alternative to Violence” και συγκεκριμένα από την κα Inguun Rangul Askeland και την κα Bente Lomo, θεραπεύτριες και ερευνήτριες. Ο φορέας έχει μακροχρόνια εμπειρία στην έρευνα και την εκπαίδευση της καταπολέμησης της έμφυλης βίας και τη θεραπεία ατόμων που ασκούν, υφίστανται ή είναι μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης.

Για το σεμινάριο και τα αποτελέσματα του μίλησε στον ALPHA NEWS 95,5 η ψυχολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος Μαρία Γαλανοπούλου.

Ακούστε παρακάτω τη συνέντευξη της:

23 επαγγελματίες παρακολούθησαν την εκπαίδευση

Συνολικά 23 επαγγελματίες παρακολούθησαν την εκπαίδευση, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και δικηγόροι από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Νομού Δράμας (Δήμος Δράμας, Παρανεστίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης), από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το Παράρτημα Προστασίας του Παιδιού, το Πρωτοδικείο Δράμας και την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής.

Εκπαίδευση σε μαθητές

Η εκπαίδευση χωρίστηκε σε τρεις θεματικές ενότητες. Αρχικά παρουσιάστηκε το πρωτόκολλο αξιολόγησης που ακολουθείται από τον Νορβηγικό φορέα, κατά την πρώτη επαφή με το άτομο που ζητάει βοήθεια λόγω της επιθετικότητας του. Την επόμενη μέρα, έγινε παρουσίαση περιστατικών και δόθηκαν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπευτική διαδικασία με αυτούς τους ανθρώπους. Την τελευταία μέρα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικογένεια του ατόμου που ασκεί βία, πώς υποστηρίζεται ο σύζυγος/ σύντροφος που βιώνει την κακοποιητική συμπεριφορά και πώς εκλαμβάνει το παιδί την βία που υπάρχει ανάμεσα στους γονείς του.

Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα μοντέλα και έρευνες, που δομούν τους τρόπους παρέμβασης των θεραπευτών του “Alternative to Violence” και συζητήθηκε η εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών στις υπηρεσίες του Νομού.

Η ανταπόκριση των επαγγελματιών στο καινοτόμο αυτό εγχείρημα του φορέα, να μιλήσει για το άτομο που υιοθετεί μια βίαιη συμπεριφορά και τους τρόπους προσέγγισης και διαχείρισής του, ήταν πολύ σημαντική. Η διάδοση της γνώσης και της μεθοδολογίας που έλαβαν οι επαγγελματίες σε περισσότερες υπηρεσίες είναι καίριας σημασίας. Παράλληλα, σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα για την μελλοντική εφαρμογή αυτής της τεχνογνωσίας στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους πολίτες της Δράμας.

 

«ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ»

Το έργο «ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας -Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας.

Το πρόγραμμα Active citizens fund ύψους € 13,5 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr