Πολιτισμός

Έφυγε από τη ζωή, ο λαογράφος Σάββας Παπαδόπουλος, από τον Μαυρόβατο Δράμας

Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων, ένας από τους πιο γνωστούς λαογράφους και συγγραφείς της Δράμας: ο Σάββας Παπαδόπουλος από τον Μαυρόβατο.

Ασχολήθηκε συστηματικά με την ποντιακή λαογραφία, την συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, την καταγραφή ποντιακών παραδοσιακών τραγουδιών, θεατρικών έργων, συνεντεύξεων ανθρώπων που γεννήθηκαν στον Πόντο.

Την είδηση του θανάτου του, έκανε γνωστή, ο θεατρικός συγγραφέας και λαογράφος, Σπύρος Αμάραντος.

Ένα από το θεατρικά έργα που ανέβηκαν στη Δράμα το προηγούμενο διάστημα και βασίστηκαν σε υλικό που συγκέντρωσε ο Σάββας Παπαδόπουλος είναι το έργο «Σας στράτας τη ξεριζωμού» που συνέγραψε ο Σπύρος Αμάραντος και σκηνοθέτησε Κωστής Μελιάδης.

Έγραψε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Αμάραντος στο λογαριασμό του στο fb:

«Έφυγε σήμερα ο μεγάλος λαογράφος, δάσκαλος και συγγραφέας και πτυχιούχος Παντείου πανεπιστημίου, Σάββας Πορφ. Παπαδόπουλος, από τον Μαυρόβατο Δράμας!

Έχει γράψει πολλά βιβλία, βραβεύτηκε πολλές φορές κι έχει επιδοθεί στην Ποντιακή Λαογραφία και παρά τα 93 του χρόνια, συνέχιζε να γράφει…

Ήταν πολύ σεμνός, διόρθωνε και πολλών συγγραφέων κείμενα!

Κοντά του έμαθα κι εγώ πάρα πολλά, πηγαίναμε σε χωριά της Δράμας, να πάρουμε συνεντεύξεις, από Ποντοπλανεμένους πρώτης γενιάς πρόσφυγες και σε μια τελετή μνήμης πέρσι, για τα 100 χρόνια γενοκτονίας, τον κάλεσα στο Ωδείο Δράμας (Φώτο), να δει και να χαρεί και τις δικές του αληθινές καταγραφές, που είχα χρησιμοποιήσει και που ενσάρκωναν τα λόγια προσφύγων, γνωστοί Δραμινοί ηθοποιοί!

Με κάλεσε κι αυτός σπίτι του και με χάρισε, το τελευταίο του βιβλίο, «Μαγική Μαντεία Ποντιακού Ελληνισμού», που το έχει εκδώσει η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών το 2019!

Αιωνία σου η μνήμη δάσκαλέ μας!»