Κοινωνία

Δράμα: Εξιχνιάσθηκε ληστεία σε ηλικιωμένη – εμπλέκονται 10 άτομα

Η ληστεία είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2019 όταν δύο άτομα φορώντας κουκούλες παραβίασαν την μπαλκονόπορτα του σπιτιού της ηλικιωμένης γυναίκας και αφού μπήκαν μέσα, με την απειλή μαχαιριού την φίμωσαν και την έδεσαν με ταινία σε καρέκλα.

Στη συνέχεια αφού αφαίρεσαν από το εσωτερικό του σπιτιού ένα χρυσό δαχτυλίδι και 650 ευρώ, διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η ληστεία εξιχνιάστηκε έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας.

Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή δέκα (10) δραστών (πέντε ημεδαπών και πέντε αλλοδαπών), ενώ διερευνώνται τα στοιχεία ταυτότητας ακόμη ενός άγνωστου συνεργού τους και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστεία, και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Πως οργανώθηκε η ληστεία

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ένας από τους  δράστες εκμαίευσε από το συγγενικό περιβάλλον της ηλικιωμένης πληροφορία για την ύπαρξη μεγάλου χρηματικού ποσού και τιμαλφών στην οικία της, ενώ στη συνέχεια η πληροφορία μεταφέρθηκε διαδοχικά σε τέσσερις από τους άλλους δράστες.

Έπειτα, οι τρεις από αυτούς με τη βοήθεια και των υπολοίπων, οργάνωσαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν την ληστεία σε βάρος της ηλικιωμένης.

Όπως διαπιστώθηκε, προκειμένου η πράξη τους να έχει απόλυτη επιτυχία και να καταστεί αδύνατος ο εντοπισμός τους, μετέβησαν άλλες πέντε φορές στην οικία της ηλικιωμένης πριν την διάπραξη της ληστείας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά οχήματα και με διαφορετικές συνθέσεις.

Δύο μπουκαδόροι και τέσσερις τσιλιαδόροι

Την ημέρα της ληστείας, έξι από τους δράστες μετέβησαν με δύο οχήματα στην εν λόγω οικία, όπου οι δύο από αυτούς εισήλθαν στο εσωτερικό της και οι υπόλοιποι ανέμεναν εξωτερικά ως τσιλιαδόροι.

Γίνεται μνεία ότι ένας από τους ημεδαπούς δράστες είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας, καθώς και ότι οι οκτώ από τους υπόλοιπους έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές κατά το παρελθόν για διάφορα αδικήματα.

Την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας.