Πολιτισμός

Δράμα: Τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Via Egnatia

Τριήμερες ενημερωτικές, μουσικές και εικαστικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στη Δράμα, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Φεστιβάλ Via Egnatia.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, στις 21 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ένας κύκλος ενημέρωσης πολιτών και σχολείων, με ειδικές ιστορικές αναφορές στη Via Egnatia, από το επιστημονικό στελεχιακό δυναμικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μία εβδομάδα, με επισκέψεις πρωινές ή απογευματινές. Έχουν προγραμματιστεί ακόμη ιστορικές προσεγγίσεις, μέσω της ψηλάφησης των ιστορικών εκθεμάτων του Μουσείου για τα άτομα με προβλήματα όρασης ενώ θα διανεμηθεί ενημερωτικό έντυπο για τη VIA EGNATIA, τυπωμένο σε γραφή Braille, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, στον Μουσειακό χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, στο Πάρκο των Γλυπτών, θα εγκαινιαστεί επετειακή έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Θα είναι ανοιχτή στο κοινό και τα σχολεία για μία εβδομάδα, με ώρες λειτουργίας 11 το πρωί με 13:00 το μεσημέρι.

Μουσική συναυλία με τραγούδια του προσφυγικού ελληνισμού

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Περιφερειακής Ενότητας θα διεξαχθεί μουσική συναυλία από τους καθηγητές παραδοσιακών οργάνων και παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου Δράμας, με τραγούδια του προσφυγικού ελληνισμού, έτσι όπως καταγράφεται στο ερευνητικό έργο της Δόμνας Σαμίου.

Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Camp 22», με ζωντανή μουσική για εφήβους και ενήλικες. Πρόκειται για μία παραγωγή με επίκεντρο την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία του χθες και του σήμερα, μία ανθρώπινη ιστορία.

Λαϊκός αγώνας δρόμου 10 χιλιομέτρων, Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 10:30 το πρωί, με τον λαϊκό αγώνα δρόμου VIA EGNATIA Αμφίπολη-Δράμα-Φίλιπποι. Πρόκειται για δρόμο 10 χιλιομέτρων (Μαυρολεύκη-Καλαμπάκι), στα χνάρια της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τόπος συνάντησης ορίστηκε η κεντρική πλατεία Καλαμπακίου, στις 9 το πρωί. Σημείο εκκίνησης, στις 10:30, η Μαυρολεύκη και τερματισμού το Καλαμπάκι, στις 12 το μεσημέρι.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη της ΕφορείαςΑρχαιοτήτων Δράμας, της Ε.Α.Σ. ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Δοξάτου, του Δήμου Προσοτσάνης, της Αστυνομικής Δ/νσης Δράμας/Τμήμα Τροχαίας Δράμας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/Περιφερειακό Τμήμα Δράμας, του ΕΚΑΒ, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων, καθώς και εθελοντών πολιτών του τόπου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.