Πολιτική

Δράμα: 2 επιθεωρητές εργασίας για 4.000 επιχειρήσεις και 13.000 εργαζομένους

Στο Νομό Δράμας δραστηριοποιούνται περίπου 4.000 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνον δυο(2) Επιθεωρητές, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγξουν τις χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις, όταν στο οργανόγραμμα προβλέπονται (4)τέσσερις Οργανικές θέσεις, αριθμός ο οποίος όμως δεν είναι ικανός να εξασφαλίσει την αποτελεσματική διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης.

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Δράμα όσον αφορά την εποπτεία και τον έλεγχο των εργασιακών χώρων, δίνει η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου.

Σε ερώτηση της προς τον Υπουργό Εργασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αύξησης των εργατικών δυστυχημάτων στην περιοχή μας, στην περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και αναφέρει ότι επείγει η στελέχωση των  υποστελεχωμένων υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Δράμας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γ. Βρούτση

 Θέμα: «Άμεση ανάγκη στελέχωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη Δράμα – Πληθαίνουν τα εργατικά δυστυχήματα στην περιοχή μας»

Την τελευταία περίοδο αυξάνονται διαρκώς τα εργατικά δυστυχήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δράμας, σε εργοστάσια εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, με αποτέλεσμα τον θάνατο ή σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων.

Δυστυχώς, η περιοχή μας κατέχει ακόμη μια θλιβερή πρωτιά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η μεγαλύτερη αύξηση – 22,6% – στα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκε στη χώρα, ήταν στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Σε πρόσφατο περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από περίπου ένα μήνα θύμα ήταν ένας 25χρονος εργαζόμενος σε λατομείο.

Μετά από το συμβάν πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής στο Εργατικό Κέντρο Δράμας.

Το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης ήταν η επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της περιοχής και εντατικοποίησης των ελέγχων από τους αρμόδιους Επιθεωρητές του Υπουργείου σας στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στον Νομό Δράμας δραστηριοποιούνται περίπου 4.000 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται περίπου 13.000 εργαζόμενοι, είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσουν η διαδικασία του Προγράμματος Κινητικότητας, ώστε να στελεχωθούν επιτέλους οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δράμας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνον δυο Επιθεωρητές, οι οποίοι θα πρέπει να ελέγξουν τις χιλιάδες αυτές επιχειρήσεις. Στο Οργανόγραμμα προβλέπονται τέσσερις Οργανικές θέσεις, αριθμός ο οποίος όμως δεν είναι ικανός να εξασφαλίσει την αποτελεσματική διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης. Όπως είναι ξεκάθαρο πρέπει άμεσα να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των υποψηφίων που έλαβαν μέρος στον 1ο κύκλο της Κινητικότητας για το 2018 και προέβλεπε για τη Δράμα 1 θέση ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού και 1 θέση Διοικητικού – Λογιστικού. Επίσης, άμεση είναι η ανάγκη να πληρωθούν όλες οι Οργανικές θέσεις Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων, ώστε να καταστεί επιτέλους δυνατή η αποτελεσματικότερη διενέργεια ελέγχων.

Με υποστελεχωμένες υπηρεσίες είναι αδύνατον να καταστούν λειτουργικά ικανές και αποτελεσματικές οι Υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη Δράμα και θα συνεχίσουμε δυστυχώς να θρηνούμε θύματα στην περιοχή μας, λόγω των εργατικών δυστυχημάτων που συνέχεια πληθαίνουν.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1) Με ποιες πρωτοβουλίες το Υπουργείο σας θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δράμας του ΣΕΠΕ;

2) Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της Κινητικότητας, ώστε να στελεχωθεί επιτέλους η υπηρεσία; Η Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης για την Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν έχει συνέλθει μέχρι σήμερα ενώ σε άλλες Περιφερειακές Διευθύνσεις η διαδικασία έχει ήδη προχωρήσει. Για ποιους λόγους δεν έχει συνέλθει η Τριμελής Επιτροπή και πότε προβλέπεται να συνέλθει;

3) Εκκρεμεί η πρόσληψη ενός Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων μέσω ΑΣΕΠ (Προκήρυξη 3Κ/2019).

Πότε θα προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες πρόσληψης;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου