Εκλογές 2019

Εκλογές στη Δράμα: μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων

Είκοσι εννέα(29) είναι τα ψηφοδέλτια που δίνουν το εισιτήριο στον Κυριάκο Χαρακίδη, για την δεύτερη Κυριακή, στον Δήμο Δράμας.

Σε μια μάχη “θρίλερ”, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας μπόρεσε να περάσει στον …”πόντο” τον Αλέξη Τσιαμπούση και την παράταξη Project Δράμα 2020, αναπτερώνοντας τις ελπίδες του για την θέση του Δημάρχου Δράμας.

Βασικός του αντίπαλος, ο πρώτος σε ποσοστά και ψήφους, Χριστόδουλος Μαμσάκος που καθ όλη τη διάρκεια της Κυριακάτικης νύχτας, η πρωτιά του δεν απειλήθηκε καθόλου.

Τσιαμπούσης και Project Δράμα 2020 οι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσιαμπούσης δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, είναι, μαζί με την παράταξη του, οι μεγάλοι – αδιαμφισβήτητοι κερδισμένοι των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2014 η παράταξη Project Δράμα 2020 ανέβασε τα ποσοστά της κατά 19,18% ή κατά 5.276 ψήφους!!

Για την ιστορία η διαφορά μεταξύ Μαμσάκου – Χαρακίδη είναι 7,7% και 2.173 ψήφοι, αν και είναι αποδεκτό από όλους ότι οι εκλογές της δεύτερης Κυριακής είναι …νέες εκλογές, στις οποίες οι δύο υποψήφιοι ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, όποια κι αν είναι η διαφορά τους από την πρώτη Κυριακή.

Κατώτεροι των αρχικών προσδοκιών, οι Λευτέρης Καλλινικίδης και Στέργιος Ηλιόπουλος. Συγκεντρώνοντας λίγο περισσότερο από 6% έκαστος, δεν μπόρεσαν επ ουδενί να διεκδικήσουν το “πέρασμα” τους στις επαναληπτικές εκλογές.

Μεγάλη νίκη Αθανασιάδη στην Προσοτσάνη – θρίλερ σε Δοξάτο για τη δεύτερη θέση

Συντριπτική ήταν η νίκη του Θόδωρου Αθανασιάδη στον Δήμο Προσοτσάνης.

Με μια διαφορά της τάξης των 668 ψήφων και 6,12 ποσοστιαίων μονάδων από τον νυν δήμαρχο Άγγελο Λύσσελη, έκοψε το νήμα (50,66%) από την πρώτη Κυριακή.

Μάχη σώμα με σώμα ήταν και αυτή που έδωσαν το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, η Κυριακή Παπαζώτου και ο Θεμιστοκλής Ζεκερίδης στον δήμο Δοξάτου, για την συμμετοχή τους στον δεύτερο – επαναληπτικό γύρο των εκλογών.

Τελικά επικράτησε με ελάχιστη διαφορά ο κ. Ζεκερίδης, ο οποίος την ερχόμενη Κυριακή έχει ως βασικό του αντίπαλο τον νύν Δήμαρχο Δημήτρη Δαλακάκη, πρώτο σε ποσοστά και ψήφους στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Στον Δήμο Παρανεστίου το αποτέλεσμα ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο με τους Καγιάογλου – Σωτηριάδου να περνούν σχετικά εύκολα, στον επόμενο γύρο των εκλογών.

Στον δήμο Νευροκοπίου, η ήττα του Γιώργου Θεοδωρίδη και ο αποκλεισμός του από την δεύτερη Κυριακή θεωρήθηκε ως έκπληξη από κάποιους, αν και οι έχοντες γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του λεκανοπεδίου, δεν …εξεπλάγησαν καθόλου.

Για την ερχόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου θα αναμετρηθούν για τη θέση του Δημάρχου:

Δήμος Δράμας: Μαμσάκος Χριστόδουλος – Χαρακίδης Κυριάκος

Δήμος Δοξάτου: Δαλακάκης Δημήτρης – Ζεκερίδης Θεμιστοκλής

Δήμος Παρανεστίου: Καγιάογλου Αναστάσιος – Σωτηριάδου Αλίκη

Δήμος Νευροκοπίου: Ταμπουρίδης Ελευθέριος – Κυριακίδης Γιάννης

Περιφερειακές εκλογές: Μικρότερη από 3,5% η διαφορά Μέτιου Τοψίδη – όλα ανοικτά την επόμενη Κυριακή

Στις περιφερειακές εκλογές Μέτιος και Τοψίδης είναι το “διδυμο” των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

Πρώτος εξελέγη ο συνδυασμός του, επισήμως στηριζόμενου από τη Ν.Δ. Χρήστου Μέτιου και ακολουθεί με διαφορά μικρότερη των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων η παράταξη Τοψίδη. Τρίτος με διαφορά από τους δύο πρωτοπόρους ο Κώστας Κατσιμίγας και τέταρτος ο Κ. Σιμιτσής.

Στο νομό Δράμας η διαφορά μεταξύ Μέτιου – Τοψίδη είναι υψηλότερη σε σχέση με την περιφέρεια αφού ο νύν περιφερειάρχης ξεπερνά το 41% έναντι 25% περίπου της παράταξης Τοψίδη.

Ενδιαφέρον θα έχει η τελική κατανομή των εδρών στο νομό μας, όταν δοθεί το σύνολο των ψήφων που έλαβαν όλοι οι συνδυασμοί.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η παράταξη Μέτιου εκλέγει τρεις (3) συμβούλους, δύο(2) εκλέγει η παράταξη Τοψίδη, απο έναν(1) οι παρατάξει Κατσιμίγα και Σιμιτσή και μένει μία(1) θέση συμβούλου, η οποία πολύ πιθανόν(ανάλογα με τις διαφορές σε επίπεδο ψήφων σε σχέση με το εκλογικό μέτρο) να καταλήξει κατά την δεύτερη κατανομή, στην παράταξη Παπατολίδη(ΚΚΕ)