Υγεία

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας: Επιστολή στον Υπουργό Υγείας

Επιστολή στον υπουργό Υγείας έστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας.

Αναφέρεται στην τραγική κατάσταση που επικρατεί λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

«Δεν θα προχωρήσουμε με σύνθημα το «πάμε και όπου βγει»… Δεν θα σας αφήσουμε να μετατρέψετε το Νοσοκομείο Δράμας σε Κέντρο Υγείας» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή το σωματείο των εργαζομένων.

Δεν θα προχωρήσουμε με σύνθημα το «πάμε και όπου βγει»…

 Επιστολή στον υπουργό Υγείας

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο  Δράμας λόγω των ελλείψεων σε  ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων έχει επανειλημμένα καταγγελθεί από το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας. Δυστυχώς η κατάσταση χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει αφού το κύμα φυγής και παραιτήσεων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Τα κενά σε μόνιμο προσωπικό έφτασαν στο 50% με τάσεις ανόδου, ενώ οι προσλήψεις που γίνονται με το σταγονόμετρο δεν αρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Το 40% του ανθρώπινου δυναμικού εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσωπικό που αν απολυθεί το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Τα ωράρια εξοντωτικά για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάρουν ούτε την κανονική τους άδεια, τους οφείλονται άδειες δύο και τριών χρόνων. Σοβαρά υποστελεχωμένη η Ιατρική Υπηρεσία (σε σύνολο 107 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 53 μόνιμοι γιατροί). Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία 90  νοσηλευτές συνταξιοδοτήθηκαν από το 2020 μέχρι σήμερα. Η Τεχνική Υπηρεσία λειτουργεί με 7 εργαζόμενους, το  1/3 δηλαδή του προβλεπόμενου προσωπικού (οι μισοί πρόκειται να φύγουν τους επόμενους μήνες με συνταξιοδότηση). Μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα Ιατρικά Εργαστήρια, στο Ακτινολογικό και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι η πρόσφατη παραίτηση μιας ειδικής παθολόγου. Η διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, σε έγγραφο της με ημερομηνία 21-2-23, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ενημερώνοντας το Σωματείο Εργαζομένων και την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας ότι μετά την παραίτηση της παθολόγου, τόσο η καθημερινή εφημέρευση της Παθολογικής Κλινικής όσο και η πρωινή λειτουργία της (Διαβητολογικό Ιατρείο, Εξωτερικά Ιατρεία), τίθενται πλέον κάτω από τα όρια της ασφάλειας για ασθενείς και γιατρούς και κάλεσε τους αρμόδιους εμπλεκόμενους να προβούν στις απαραίτητες και κατεπείγουσες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας δυναμικότητας 52 κλινών έμεινε με τρεις ειδικούς γιατρούς εκ των οποίων ο ένας τους επόμενους μήνες θα συνταξιοδοτηθεί. Ανάλογο πρόβλημα θα έχουν και άλλες κλινικές  όπως η ΜΕΘ που από τους τέσσερις γιατρούς θα χάσει τους δύο, λόγω διορισμού τους σε άλλα νοσοκομεία. Με έναν μόνο μόνιμο γιατρό και αβέβαιο μέλλον έχουν μείνει η Ουρολογική, η ΩΡΛ και η Οφθαλμολογική Κλινική. Χωρίς ψυχίατρο εδώ και δύο χρόνια το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας λόγω συνταξιοδότησης του γιατρού που παρακολουθούσε 2.000 περίπου ασθενείς το χρόνο!

Στις 28-2-23 αναρτήθηκε η απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ για τη μετακίνηση από το Κ.Υ. Προσοτσάνης στο ΤΕΠ του Γ.Ν. Δράμας, δύο γενικών γιατρών ανά εβδομάδα για παροχή πρωινής υπηρεσίας και κάλυψη 14 εφημεριών το μήνα. Επιλέχθηκε για μια ακόμη φορά η γνωστή μέθοδος της μετακίνησης  γιατρών και σειρά τώρα έχουν τα Κέντρα Υγείας της Δράμας, αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παθολόγοι στους όμορους νομούς. Η απόφαση αφορά μόνο τον μήνα Μάρτιο. Τι θα γίνει τους επόμενους μήνες που το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει; Προσωρινές λύσεις  όπως οι εντολές μετακίνησης, χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας των γιατρών και μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύκλο παραιτήσεων.

Ο κ. Γεώργιος Δ. Τσιρώνης, Επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής, ένας από τους γιατρούς που μετακινήθηκαν από το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, μας γνωστοποίησε πως κατήγγειλε ήδη στην ΟΕΝΓΕ ότι «με εντολή μετακίνησης από την 4η ΥΠΕ, με πρόγραμμα εφημεριών γνωστοποιημένο στη διοίκηση του νοσοκομείου και υπογεγραμμένο από το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας», στις 2 Μαρτίου το Νοσοκομείο της Δράμας εφημέρευε με έναν επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής στο παθολογικό ΤΕΠ και έναν επιμελητή  Α΄ Γενικής  Ιατρικής στην Παθολογική Κλινική, χωρίς ειδικό παθολόγο έστω σε εφημερία ετοιμότητας. Στην καταγγελία του εκφράζει την άποψη ότι «το Νοσοκομείο της Δράμας οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας αφήνοντας έναν πληθυσμό 80-100.000 συμπολιτών χωρίς δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας».

Σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 22-2-23 παρουσία και του πρωθυπουργού, το Νοσοκομείο της Δράμας έλαβε τιμητική βράβευση για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε μέσα στην πανδημία. Τι νόημα αλήθεια έχουν αυτές οι φιέστες την ώρα που κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε κατάρρευση; Δεν χρειαζόμαστε βραβεία, μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. Χρειαζόμαστε έμπρακτη στήριξη, ουσιαστικές και όχι πρόχειρες λύσεις, ασφαλή στελέχωση όλων των υπηρεσιών του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.

Η Υγεία είναι αγαθό αδιαπραγμάτευτο και όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες, δικαιούνται να νοσηλεύονται με αξιοπρέπεια. Η υποστελέχωση στις δομές υγείας υποβαθμίζει την ποιότητα φροντίδας που παρέχεται και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών. Να μην φτάσουμε σε μια κρίσιμη κατάσταση όπως αυτή που ζήσαμε πρόσφατα με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών για να έρθουν στο φως οι  παθογένειες του ΕΣΥ και να μιλάμε για αναζήτηση ευθυνών.

Δεν θα προχωρήσουμε με σύνθημα το «πάμε και όπου βγει»… Δεν θα σας αφήσουμε να μετατρέψετε το Νοσοκομείο Δράμας σε Κέντρο Υγείας. Μπροστά σας θα βρείτε σύσσωμη τη Δραμινή κοινωνία. Θα αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων για τη διαφύλαξη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια για την ιδιωτικοποίηση του. Απαιτούμε:

  • Πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας στο νομό Δράμας
  • Προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες ώστε να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της προκήρυξης 7Κ/2022 από την οποία περιμένουμε την πρόσληψη 36 νοσηλευτών. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 και δεν έχουν εκδοθεί ούτε προσωρινά αποτελέσματα
  • Άμεση προκήρυξη των οκτώ κενών θέσεων Παθολόγων και όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών στο Νοσοκομείο Δράμας
  • Ουσιαστικά κίνητρα για την κάλυψη  των κενών οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών που οι προκηρύξεις  καταλήγουν άγονες
  • Διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής
  • Συνέχιση της λειτουργίας του διαβητολογικού ιατρείου
  • Υλοποίηση της απόφασης για τη λειτουργία Αυτόνομης Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας. Τα «θα» να γίνουν επιτέλους πράξεις
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  με όλο το απαραίτητο προσωπικό ώστε να αποσυμπιέζεται το νοσοκομείο από περιστατικά που δεν χρήζουν δευτεροβάθμιας περίθαλψης
  • Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για σύγχρονες και ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών ανά ασθενή στις δομές του ΕΣΥ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων (ρεπό, άδειες)
  • Να δοθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα όπως οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί των υγειονομικών που εργάζονται στο ΕΣΥ και η ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά
  • Να φύγουν τα ιδιωτικά συνεργεία και οι εργολάβοι από το νοσοκομείο και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Απόσυρση του νόμου για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                               Η  Γραμματέας

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                     ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ