Υγεία

Εφτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των social media σε μη επιτρεπτή ηλικία

Εφτά στα δέκα παιδιά κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων σε μη επιτρεπτή ηλικία και το 21% δηλώνει πως δέχθηκε διαδικτυακή παρενόχληση, την οποία επιχείρησε να αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν.

Επίσης, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο ίντερνετ, το 14% έχει μοιραστεί πολύ προσωπικές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ενώ έξι στα 10 παιδιά έχουν συναντήσει βίαιο και ακατάλληλο περιεχόμενο.

Τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν αποτέλεσμα έρευνας που έγινε σε δείγμα 14.000 μαθητών από 400 σχολεία της χώρας και την οποία πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και ‘Έρευνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειοψηφία των παιδιών (41%) ξεκινά να χρησιμοποιεί το ίντερνετ στην ηλικία των 7 – 8 ετών ενώ ένα 20% δηλώνει ότι ξεκίνησε το “σερφάρισμα” στην πολύ μικρή ηλικία των 4-6 ετών!

‘Όλα τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με θέμα “Ασφαλή και Υπεύθυνη Πλοήγηση στο Διαδίκτυο”, που έγινε στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του δήμου Καλαμαριάς και στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από 17 γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, ενώ ομιλήτρια ήταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ και “Πρέσβειρα για Ασφαλές Διαδίκτυο”, Μαρία Σπυράκη.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε η υπερβολική χρήση του ίντερνετ από τα παιδιά καθώς το 34% νιώθει ότι παραμελεί τις δραστηριότητές του για χάρη του ψηφιακού κόσμου.

Μόλις ένα 4% παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα εθισμού στο διαδίκτυο ενώ ένα 20% απαντά ότι δεν ξέρει αν έχει εθιστεί.

Αίσθηση επίσης προκαλεί η παραδοχή από τα παιδιά ότι σχεδόν οι μισοί γονείς δε θέτουν όρια όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ