Υγεία

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας: Επιστολή στον Υπουργό Υγείας

Επιστολή στο Υπουργό Υγείας απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Αφού τον ενημερώνει για τα φλέγοντα ζητήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας στο νομό, ζητά την άμεση ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων.

-τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου Δράμας ως Άγονο για να δοθούν τα κίνητρα ως μέσο προσέλκυσης νέων ιατρών.

– την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων της Παθολογικής κλινικής, μιας θέσης Παθολόγου-Ογκολόγου και την αυτόματη επαναπροκήρυξη των κενών θέσεων όλων των κλινικών.

– την δημιουργία αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών, την δημιουργία ενιαίου Παθολογικού Τομέα και την προσθήκη Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας καρκινοπαθών.

Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας

Προς
Τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Κύριε Υπουργέ,
Σας συγχαίρουμε για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σας στο Υπουργείο Υγείας και σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλάβατε στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Γνωρίζετε ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην ακριτική περιοχή μας είναι η υποστελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας και η δυσλειτουργία της ΠΦΥ. Ο νομός μας συμπεριλαμβανομένου των Δήμων Νευροκοπίου και Παρανεστίου ανήκει στις απομακρυσμένες , παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές σύμφωνα με το ΦΕΚ 667/β/11-11-1992. Πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας είναι να χαρακτηριστεί «Άγονο» το Νοσοκομείο μας, ώστε να δοθούν κίνητρα (οικονομικά και επαγγελματικά) σε νέους ιατρούς του ΕΣΥ, να το στελεχώσουν.
Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας αριθμεί πάνω από 1000 εγγεγραμμένα μέλη που μετακινούνται συνεχώς σε όμορους νομούς για να λάβουν την θεραπεία τους ενώ για την παρακολούθηση και τους τακτικούς ελέγχους εξυπηρετούνται από έναν Παθολόγο Ειδικό Ογκολόγο αποσπασμένο από το Θεαγένειο ο οποίος καλείται να κάνει Ογκολογικό ιατρείο μια φορά την εβδομάδα. Στις 30/10/2017 όλοι οι πολίτες του νομού μας δημιουργήσαμε μια ανθρώπινη αλυσίδα, στηρίζοντας τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, από την πλατεία της Δράμας μέχρι και το νοσοκομείο. Παραδώσαμε εγγράφως τα αιτήματά μας στον τότε διοικητή του Γ.Ν. Δράμας κ Λιάτση .
Τον Οκτώβριο του 2019 υπεγράφη η μετακίνηση του Ιατρού κ. Δημητρίου Κασαράκη, παθολόγου–Ογκολόγου του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας.
Από την έναρξη λειτουργίας του ογκολογικού ιατρείου μέχρι και σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, εξυπηρετήθηκαν 1422 ασθενείς οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει στο ιατρείο αυτό 5362 επισκέψεις. Ας μην
ξεχνάμε ότι λειτουργεί 4 φορές τον μήνα επί 12 μήνες 48 μέρες τον χρόνο. Ο Ογκολόγος υποχρεώνεται την μοναδική μέρα που εργάζεται στο νοσοκομείο μας να εξυπηρετεί τουλάχιστον 30 ασθενείς. Αντιλαμβάνεστε τον όγκο της δουλειάς αυτού του ιατρείου που λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, εξυπηρετώντας όλο τον νομό;
Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι αναφερόμαστε σε ένα νομό με τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα, με πληθυσμό υπερηλίκων και με αυξημένο ποσοστό ανεργίας. Ο νομός Δράμας   έρχεται τρίτος στην σειρά σε δημογραφική κατάρρευση μετά τα Γρεβενά και την Καστοριά. Το ποσοστό ανεργίας ξεπερνάει το 30%, αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά φτώχειας και ανέχειας των πληθυσμών.
Σε αυτό το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον εντάσσεται και το Γενικό Νοσοκομείο που το τελευταίο έτος λειτουργεί με μια Παθολογική κλινική υπό κατάρρευση, με δύο μόνιμους ιατρούς και έναν ιατρό σε παράταση προ
συνταξιοδότησής του, αντί για 11 ιατρούς (όπως ορίζεται από το οργανόγραμμα) και μόλις 3 εναπομείναντες ειδικευόμενους.
Η λίστα αναμονής για ειδικότητα παθολογίας το τελευταίο χρόνο παραμένει κενή. Η Παθολογική κλινική λειτουργεί μέσω των μετακινήσεων στρατιωτικών ιατρών και ιατρών ΕΣΥ από όμορα νοσοκομεία της 4 ης ΥΠΕ χωρίς υπαρκτό σχέδιο για μακροπρόθεσμη λύση.
Όπως αντιλαμβάνεστε κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεση επίλυση των ζητημάτων αυτών που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου σας. Σύσσωμοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της ΑΜΘ είχανε ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον προκάτοχό σας θεωρώντας ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού ως υγειονομική περιφέρεια ΑΜΘ.
Ως Ιατρικός Σύλλογος με την συνδρομή και συμπαράσταση του Συλλόγου Καρκινοπαθών του νομού μας αιτούμαστε:
1. τον χαρακτηρισμό του Γ.Ν. Δράμας ως Άγονο για να δοθούν τα οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα ώστε να λειτουργήσουν ως μέσο προσέλκυσης νέων ιατρών.
2. την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων της Παθολογικής κλινικής, μιας θέσης Παθολόγου-Ογκολόγου και την αυτόματη επαναπροκήρυξη των κενών και κενούμενων θέσεων όλων των κλινικών σε κάθε επόμενη προκήρυξη.
3. την δημιουργία αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ, την δημιουργία ενιαίου Παθολογικού Τομέα και την προσθήκη Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας ( ΜΗΘ καρκινοπαθών). Η Ογκολογική φροντίδα έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια. Οι ασθενείς δεν νοσηλεύονται στο νοσοκομείο (παρά μόνο σπάνια), αλλά λαμβάνουν την θεραπεία τους ως εξωτερικοί ασθενείς. Έτσι διατηρούν τους ρυθμούς της ζωής τους και της εργασίας τους. Στο πλαίσιο αυτό, μια ΜΗΘ αποτελεί τη βασική μορφή ογκολογικής φροντίδας.
4.  τη δημιουργία υγειονομικού χάρτη που αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ. Ο υγειονομικός χάρτης,

κ. Υπουργέ θα βοηθήσει στην καταγραφή του επιπολασμού των σοβαρών νοσημάτων. Σε μια περιοχή όπως η δική μας, με αυξημένη επίπτωση καρκίνου, θα επιβεβαιώσει την αναγκαιότητα μιας οργανωμένης Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας.

Το 2017 μετά από κοινό αίτημα των Συλλόγων μας προς τον ΕΟΠΥΥ ζητήσαμε να μάθουμε τον αριθμό των ασθενών που μετακινήθηκαν προς ογκολογικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και το ποσό που δαπανήθηκε από
τον ΕΟΠΥΥ ως έξοδα μετακίνησης. Η απάντηση που λάβαμε πραγματικά ήταν αποκαλυπτική: 4584 ασθενείς, με κόστος μετακίνησης 105.432 ευρώ.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, αντιλαμβάνεστε ότι εάν σταθμιστούν τα έξοδα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για τις μετακινήσεις των ογκολογικών ασθενών από την Δράμα προς άλλους νομούς, καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού μιας
μονάδας θεραπείας ογκολογικών ασθενών στο νοσοκομείο μας. Ζητήσαμε εκ νέου τα στοιχεία αυτά για το 2023 αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση για τα έξοδα μετακίνησης. Από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, το 2023 προς το «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο μετακινήθηκαν 1364 ασθενείς από Δράμα, 298 ασθενείς στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου,56 ασθενείς στο Γ.Ν. Παπανικολάου, 78 στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και 710 ασθενείς στο Γ.Ν. Καβάλας (σύνολο 2506 ασθενείς).
Ως φορείς θα μεριμνήσουμε σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο να καθιερώσουμε μια οικονομική ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου. Θα δοθεί ένα επίδομα στέγης και σίτισης σε κάθε
προσληφθέντα ιατρό του νοσοκομείου μας ως επιπλέον κίνητρο για την προσέλκυση νέων ιατρών.
Ελπίζουμε στη θετική και άμεση ανταπόκρισή σας στα δίκαια αιτήματά μας. Παραμένουμε στην διάθεση του Υπουργείου και ευελπιστούμε σε μια δια ζώσης συνάντηση μαζί σας.
Με τιμή
Εκ μέρους του Ι.Σ. Δράμας Εκ μέρους του Σ. Καρκινοπαθών Ν. Δράμας
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ
ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ