Πολιτισμός

Ιστορικό Χρέος στους προγόνους μας, το βιβλίο του Λεωνίδα Γαλανόπουλου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 24 Ιουλίου, η παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Γαλανόπουλου: Αρκαδικός “των δικών μας η λαλιά την ιστορία μαρτυρά ”

Η παρουσίαση έγινε στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του χωριού, παρουσία πλήθους κόσμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο πρώην Υπουργός Μαργαρίτης Τζίμας και η σύζυγος του Μελίνα Μποτέλη, η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας Αλίκη Τσιαμούρα, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Ζιμπίδης, οι αντιδήμαρχοι Λ. Καλλινικίδης, Ι. Καψημάλης, Ι. Εφραιμίδης κ.α

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με απόδοση τραγουδιών από τον Κώστα Θεοδοσιάδη, την χορωδία του Π.Σ Αρκαδικού, με διευθυντή τον Μανώλη Παργενάκη.

Στην λύρα ήταν ο Γιώργος Αυγητίδης.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι: Σελβιαρίδης Παναγιώτης, καθηγητής νευροχειρουργικής Α.Π.Θ, Κοσσυφίδου Μαρία εκπαιδευτικός.

 Λεωνίδας Γαλανόπουλος: εξόφληση ενός μεγάλου ιερού χρέους και τιμής σε όλους που βίωσαν την τραγικότητα της προσφυγιάς

Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας ανέφερε, το βιβλίο του «Είναι μία πολύχρονη εργασία, με ηχογραφημένες καταγραφές των κατοίκων της πρώτης γενιάς ,με προφορικές μαρτυρίες από τα δράματα της προσφυγιάς, της συνθήκες εγκατάστασης, τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο ζωής και στο τέλος υπάρχει, φωτογραφικό υλικό και το περιγραφικό γενεαλογικό δένδρο για όλες τις πρώτες οικογένειες, του συνοικισμού! Είναι ένα συγκινητικό νοερό ταξίδι επιστροφής στη μνήμη και η εξόφληση ενός μεγάλου ιερού χρέους και τιμής σε όλους που βίωσαν την τραγικότητα της προσφυγιάς».

Φωτογραφίες: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΜΑΤΣΙΔΗΣ