Πολιτισμός

Κειμήλιο του 10ου αιώνα επιστρέφει στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης

Ένα πολύτιμο κειμήλιο του 10ου αιώνα, επιστρέφει στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή του βιβλικού χειρογράφου, το οποίο βρισκόταν μεταξύ εκατοντάδων ανεκτίμητων αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από το μοναστήρι κατά την εισβολή των βουλγαρικών στρατευμάτων τη Μεγάλη Δευτέρα 27 Μαρτίου 1917.

Το Μουσείο της Βίβλου με έδρα την Ουάσιγκτον, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα το κειμήλιο αυτό που αποτελεί ένα από τα παλαιότερα χειρόγραφα Ευαγγελίου στον κόσμο.

Ο ίδιος ο ιδρυτής και πρόεδρος του Μουσείου της Βίβλου, Στιβ Γκριν και η σύζυγός του, θα δώσουν το «παρών» στην τελετή επαναπατρισμού μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη, καθώς το Μουσείο προσπαθεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του επιστρέφοντας θησαυρούς που αποδεικνύεται πως είχαν κλαπεί από άλλες χώρες πριν πωληθούν σε δημοπρασίες και προστεθούν στην ιδιωτική τους συλλογή.

Το χειρόγραφο Ευαγγέλιο είναι το δεύτερο κειμήλιο που επιστρέφεται στο μοναστήρι από ίδρυμα του εξωτερικού. Είχε προηγηθεί ένα χειρόγραφο του 9ου αιώνα, ο Κώδικας 1424, τον οποίο και είχε στην κατοχή της η Λουθηρανική Θεολογική Σχολή του Σικάγου και επαναπατρίστηκε το 2016.

Πηγή: ertnews.gr