Life

Κεντρική Πλατεία, Δημοτικός Κήπος, Εθνικής Αμύνης – Ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της Δράμας

Παρουσιάστηκαν σήμερα το απόγευμα στο Δημαρχείο Δράμας, οι βασικοί άξονες της μελέτης, ενός εκ των σημαντικότερων έργων που πρόκειται να γίνουν στη Δράμα την δεκαετία που διανύουμε.

Πρόκειται για το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του αστικού πυρήνα της πόλης, που περιλαμβάνει την κεντρική πλατεία Ελευθερίας, τον Δημοτικό Κήπο και την κύρια οδό της Δράμας, Εθνικής Αμύνης.

Ένα έργο εμβληματικό – όπως είπε ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος στον χαιρετισμό του – που όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει την εικόνα της Δράμας και θα την πάει πολλά χρόνια μπροστά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην εισήγηση του ο Δραμινός καθηγητής Πανεπιστημίου  Άγγελος Κότιος, ο οποίος παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την γνωστή εταιρεία RAYCAP.

Ο Δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος στο βήμα, κατά την αρχική του τοποθέτηση
Ο κ. Κότιος παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της μελέτης

Η εκδήλωση της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου, ουσιαστικά αφορούσε εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και φυσικά πολίτες της Δράμας, οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν σχόλια, προτάσεις και κριτικές, στην μελέτη που πρόκειται να οριστικοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το τμήμα της πολυσέλιδης μελέτης – το κόστος της οποίας άγγιξε τα 2 εκατομμύρια ευρώ – που αφορούσε τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους, παρουσιάστηκε από την υπεύθυνη του τμήματος κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της RAYCAP Ελένη Δελαγραμμάτικα.

Η κα Δελαγραμμάτικα δεξιά

Το μεγαλεπήβολο έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ριζική αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας με την αύξηση του εμβαδού του χώρου συνάντησης και περιπάτου των πολιτών, τοποθέτηση δέντρων περιμετρικά, δημιουργία αμφιθεατρικά στημένων κερκίδων.

Στην οδό Εθνικής Αμύνης ο σχεδιασμός ορίζει μεγάλωμα των πεζοδρομίων προκειμένου ο χώρος να γίνει κατάλληλος για περιπάτους, στένεμα του οδοστρώματος με στόχο την μείωση της ταχύτητας των οχημάτων καθώς και φύτεμα δέντρων κατά μήκος της οδού.

Όσο για τον Δημοτικό κήπο, προβλέπεται ουσιαστική συνένωση του με την πλατεία, δημιουργία χώρων και σημείων για τους πολίτες, σχεδιασμός νέων διαδρόμων και στοιχείων όπου θα κυριαρχεί το νερό.

Οι μακέτες του έργου

Το έργο, αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης που έχει γίνει ήδη στην οδό 19ης Μαΐου και την πέριξ περιοχή και πρέπει να ολοκληρωθεί στο σύνολο του και όχι αποσπασματικά – όπως επεσήμανε με έμφαση η κα Δελαγραμμάτικα.

Πλέον, μένει στο Δήμο Δράμας και τους εταίρους του, να κινηθούν τάχιστα και μεθοδικά στην κατεύθυνση εύρεσης των σχετικών πόρων και ολοκλήρωσης των διαδικασιών που απαιτούνται, για να γίνει η μελέτη … πραγματικότητα